kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Kanlı sahneler de eklenince Rüya'yı izlemek iyice zolaşıyor.

Koreli usta, aşırı naiflik tuzağında

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
06.11.2008
Kim Ki-duk kuşku yok ki son derece kendine özgü bir sinemacı. Koreli sanatçının artık dünya çapında hayranları var, hatta bir 'kült-yönetmen' sayılıyor. Belki bu nedenle bu filmi de "Kim Ki-duk'un 15. filmi," olarak lanse ediliyor.
Ben koşulsuz bir Ki-duk hayranı değilim. Ama genelde çok beğendiğimi söyleyebilirim. İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış, Ada, Yay, Nefes, ama özellikle Boş Ev benim bayıldığım filmler oldu. Buna karşılık, Fedakar Kız başta, kimi filmlerini hiç sevmedim.
Rüya benim için bu ikinci kategoriden. Hatta onların tepesinde oturuyor diyebilirim. Özetle bir kadınla erkeğin hikayesi bu. Erkek garip ve ürkünç rüyalar görüyor. Ama bunları yaşamak kadına düşüyor. O bir uyur-gezerdir ve erkeğin bir kehanet biçiminde hayal ettiklerini yaşamak onun görevidir! Sonunda işin içine eski sevgilileri de katılır ve olaylar tuhaf yönlere doğru ilerler.
Kim Ki-duk'un aslında en iyi filmlerinde bile varolan kimi olumsuz ögeler, bu filmde başrole yükselmiş. Örneğin, onun o tedavi kabul etmez naifliği. Ait olduğu kültürün bizim için kimi zaman anlaşılmaz olan özellikleri (bu kültüre ait olmak ve onu yüceltmek bir kabahat değil elbette!). Oyuncuların amatörce gözüken oyunları, senaryonun basmakalıplığı...Ve hikayenin gerçekte pek olamayacak biçimde mekanik, simetrik ve kurulu bir oyuncağa benzeyen gelişimi.
Birçok filmde çok özgün bir hikayenin ve gizemli bir atmosferin bastırdığı bu kusurlar, bu filmde tüm görkemiyle ayaklanıyor. Bunlara eklenen hayli kanlı sahneler, izlemeyi ayrıca zorlaştırıyor. Böylesine hızlı bir tempoyla çalışmak, Kore'nin bu güzide evladına yaramıyor. Ve insanın aklına "Acaba Kim Ki-duk efsanesi bitiyor mu?" sorusu geliyor.

RÜYA *
((Dream/Bi-Mong)
Yönetim ve senaryo:
Kim Ki-duk Görüntü: Kim Ti-gae Müzik: Park Ji Oyuncular: Jo odagiri, Lee Na-yeong, Zi-a, Tae-Hyeon/ Kore filmi.
Haberin fotoğrafları