kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Alman Savcı: AKP ile Deniz Feneri bağı yok

İsmail EREL FRANKFURT
12.11.2008
Türkiye'nin Almanya'dan istediği Deniz Feneri dosyasının gönderilmesi için gerekçeli karar bekleniyor. Savcı Scheu: AKP ile Deniz Feneri bağı yok..
Almanya'daki Deniz Feneri Derneği soruşturmasını yürüten Frankfurt Başsavcısı Doris Möller Scheu, Türkiye'nin resmen talep ettiği dava dosyasını göndermek için gerekçeli kararı beklediklerini, kararın ay sonuna doğru kendilerine ulaşabileceğini bildirdi. Başsavcı, "Bu bir ceza dosyası. Bambaşka bir alan olan yasak davası için kullanılıp kullanılamayacağı sorusu, benim cevaplayamayacağım bir sorudur. Ayrıca, bizim ne soruşturmamızda ne ne savcılık incelemesinde ne de dava aşamasında, Deniz Feneri ile AKP arasında bir bağ bulundu" dedi. Dernek yöneticilerine mahkûmiyetle sonuçlanan dava dosyasını Türkiye geçtiğimiz haftalarda resmen istemiş, ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da talep etmişti.

1-2 HAFTA İÇİNDE
Alman Başsavcı Scheu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Deniz Feneri e.V'den AK Parti'ye para akıp akmadığını araştırmak için dosyayı istemesine ilişkin olarak da şöyle dedi: "Ankara dosyayı-daha doğrusu dosyanın içeriğinden bazı bilgileri- istedi. Bu bilgilerin başsavcının işine yarayıp yaramayacağını ise bilemiyorum. Sonuçta bu duruşmada da dile getirildi: AKP ile Deniz Feneri arasında hiçbir bağlantı yok. Böyle bir bağ tespit edilemedi. Davayı ele alan mahkeme de bu karara vardı. Şu an kararı Ankara'ya gönderemeyiz, çünkü gerekçeli karar henüz elimize ulaşmadı. Hâkim Jochen Müller, karanın, bu ayın sonuna doğru, yani önümüzdeki haftalarda gönderileceğini söyledi. Biz de elimize geçer geçmez Türkiye'ye ulaştırırız."

'BU BİR CEZA DAVASI'
Ancak bunun bir ceza davası dosyası olduğunu belirten Başsavcı Möller Scheu, "Bu dosyaların, bambaşka bir alan olan bir yasak davası için kullanılıp kullanılamayacağı sorusu, benim cevaplayamayacağım bir sorudur. Ayrıca, bizim Deniz Feneri soruşturmamızda, AKP'ye para aktığı yönünde hiçbir delil yok. Bu soruşturmada böyle bir delile rastlanmadı" diye konuştu.