kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Gönül, Brüksel'de Türk Büyükelçiliği'nde konuştu.

Bakan Gönül: Türkiye'nin ulus-devlet olmasında mübadelenin önemi büyük

AA
11.11.2008
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Eğer Ege'de Rumlar, Türkiye'nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi bugün acaba Türkiye aynı milli devlet olabilir miydi" diye sordu..
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin ulus-devlet özelliğine kavuşmasında mübadelenin çok büyük önem taşıdığını vurguladı. AB Savunma Bakanları Troykası toplantısı için Brüksel'e gelen Gönül, Türk Büyükelçiliği'nde düzenlenen Atatürk'ü anma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de Batıyı anlama ve reform çabalarının Osmanlı döneminde de görüldüğünü, fakat bunların Cumhuriyet'in kuruluşuna kadar "ülkeyi kurtarmaya" yetmediğini söyledi. Ulus yaratmak için padişahlık ve halifeliği kaldıran Atatürk'ün "bugün fazla hatırlanmayan, ama önemli" bir diğer adımın Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi olduğunu belirten Gönül, şunları kaydetti: "Bugün eğer Ege'de Rumlar devam etseydi ve Türkiye'nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi, bugün acaba (Türkiye) aynı milli devlet olabilir miydi? Bu mübadelenin ne kadar önemli olduğunu size hangi kelimelerle anlatsam bilmiyorum, ama eski dengelere bakarsanız, bunun önemi çok açık ortaya çıkacaktır." Gönül, İzmir Valiliği yaptığı dönemde İzmir Ticaret Odası'nın kurucuları arasında "bir tek Müslüman'ın olmadığını, tamamının Levantenlerden oluştuğunu" gördüğünü anlattı.

MİLLİ EKONOMİ POLİTİKASI
Bakan Gönül, Cumhuriyet öncesinde de Ankara'nın "Yahudi, Müslüman, Ermeni ve Rum olmak üzere dört mahalleden oluştuğunu" hatırlattı. Gönül, Atatürk'ün Cumhuriyet'in kuruluşunda ulus-devlet yanında önem verdiği bir diğer konunun da milli ekonomi politikası olduğunu ifade etti.