kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünya "daha az küstah" bir ABD bekliyor

Giriş Saati : 04.11.2008 17:27
Güncelleme : 04.11.2008 23:36
Yeni Haber
ABD'de bugün devlet başkanlığı yapılırken dünya, seçimleri kim kazanırsa kazansın George W. Bush'un 8 sene süren yönetiminin sona erecek olmasının ferahlığı içinde. Bush yönetiminin politikaları dünyanın büyük bölümünde sıkıntıya yol açarken çoğu devlet, başkan adaylarından Demokrat Barack Obama'nın yeni bir ümit doğuracağı kanaatinde.

Almanya'dan Japonya'ya kadar bir çok ülke ABD'yle ilişkilerde yeni bir başlangıç olması arzusunda. Obama'nın yazın Almanya ziyaretindeki konuşmasına 200 binden fazla kişi katılmıştı. Obama'nın kazanması halinde bir çok yerde yine böyle coşkulu kutlamalar yapılması bekleniyor.

Bu kapsamda Paris'te de gece "Güle güle George" isimli bir kutlama yapılacak. Vanessa Doubine isimli Fransa vatandaşı, "Çoğu Fransız gibi ben de Obama'nın kazanmasını istiyorum. Çünkü onun kazanması gerçekten bir değişim işareti olacak" dedi. Obama çılgınlığı sadece Avrupa'ya mahsus değil, İslam dünyasında da Obama'nın kazanmasını isteyenler çoğunlukta. Müslümanlar, Obama'nın Bush gibi cepheleşme getirmeyeceğini, uzlaşmadan yana olacağını düşünüyor. Bush yönetimi Müslümanların hafızasında çok kötü hatıralar bıraktı. Afganistan ve Irak savaşlarının yanı sıra Guantanamo hapishanesinde tutuklulara yapılan derin insan hakları ihlalleri, Ebu Gureyb skandalı, terör şüphelilerinin kanunsuz nakilleri bunlardan bazıları. Malezya Dışişleri Bakanı Reis Yatim, "Obama'nın kazanmasını ümit ediyorum. Dünyanın, ABD'nin daha kozmopolitan ya da daha evrensel bir siyasi tavır içinde olmasına ihtiyacı var" dedi.

Kuveyt'teki El Enba gazetesinin köşe yazarı Nizar El Kortas da Obama'nın seçim zaferinin "küstah Amerika imajının değişmesine yol açacak tarihi bir adım olacağını" yazdı. Obama'nın rakibi John McCain'i destekleyenler de yok değil. İsrail, İran konusundaki sert tutumundan dolayı McCain'i destekliyor. İsrailli yetkililer açıkça bir tercih yapmıyorlar ama özel sohbetlerde, İran'la görüşmelerden yana olduğunu deklare eden Obama'dan duydukları endişeyi dile getiriyorlar.