kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Beyaz Saray renkleniyor

DIŞ HABERLER
03.11.2008
ABD halkı bugün 44'üncü başkanını seçiyor. Son 4 aydaki bütün anketlerde, ve eyalet oylarında önde görünen siyahi aday Obama, "eğer renk duvarını aşarsa" Amerikan halkı ve dünya yeni bir tarihin yazılmasına tanık olacak 50 eyaletten 21'ini garantileyen ve 6'sında önde giden Obama, 277 oyu buldu. Başkanlık için 270 oy gerekiyor. McCain ise yalnızca 11 eyaleti garantiledi. 5 eyalet ise hâlâ karar vermedi..
Kimilerine göre bugün 'dünyanın kader günü.' Çünkü ABD halkı yeni başkanını seçiyor. 100 milyona yakın seçmen, 1 milyar dolarla şimdiden tarihe en pahalı seçim olarak geçen yarışta ülkenin 44'üncü başkanını belirleyecek. ABD halkı kadar dünya da bu seçimlere kilitlenmiş durumda. Anketlere ve erken oy kullanan 23 milyon seçmenin tercihlerine göre Beyaz Saray'daki koltuğa kimin oturacağı belli. Bu isim, Demokratlar'ın adayı Barack Obama. Fakat, 'Beyaz Saray renklenebilir mi?' ihtimaliyle heyecanlanan milyarlarca insan, siyahi Obama'nın 'renk duvarı'nı aşamamasından da ciddi bir kaygı duyuyor. Son 88 yılın rekor katılımına sahne olması beklenen (yüzde 65) seçimlerden bir gün önce yayınlanan 10'a yakın ankette Obama, rakibi Cumhuriyetçi John McCain'e karşı en az 6 - 8 puan önde. Ulusal anketlerde ve 23 milyon seçmenin erken oy kullandığı sandıklarda (% 58 Obama, % 42 McCain) açık ara önde giden Obama, Beyaz Saray için asıl belirleyiciliğe sahip olan eyalet seçimlerinde de rakibi McCain'e fark atmış durumda.

21 EYALET GARANTİ
Şimdiden 50 eyaletten 21'ini garantileyen ve 6'sında da önde giden Obama'nın eyalet oyları 277'yi geçiyor. Yani toplam 538 eyalet oyundan başkanlık için gereken 270 oyu garantilemiş görünüyor. ABD seçim haritasındaki veriler Obama'nın, Cumhuriyetçilerin kalesi görünen birçok eyaleti ele geçireceğini gösteriyor. Başkan Bush'un 2004 seçimlerinde açık arayla kazandığı Colorado, Florida, New Mexico ve Virginia'da Obama önde gidiyor. Seçim haritasında mavi ile işaretlenen 21 eyalette Obama'nın zaferi garanti. Açık mavi ile işaretlenen 6 eyalette de (Colorado, Nevada, Missouri, Arkansas, Ohio ve Virginia) Obama 5 puan önde. Sarı ile gösterilen 5 eyalet (Arizona, Louisiana, Tennessee, North Carolina ve Batı Virginia) ise hâlâ kararsız. McCain'in sadece 11 eyaleti (kırmızı) garanti. Cumhuriyetçi aday pembe ile gösterilen 6 eyalette (Indiana, Montana, Mississippi, Georgia, South Carolina ve Kentucky) ise önde gidiyor. Ancak McCain seçim kampanyasında sürekli olarak Demokratların önde gittiği Pensilvanya ve New Hampshire'a yüklendi.

IRK FAKTÖRÜ!..
McCain, diğer Cumhuriyetçi eyaletleri kaybetse de eğer bu iki eyaleti kazanırsa sandıktan zaferle çıkabilir. Ancak Obama'nın açık üstünlüğüne rağmen "ırk faktörünü" göz önünde bulunduran uzmanlar yine de sonuçtan emin değiller. Siyaset uzmanları, "Seçimler öncesinde yapılan anketlerde Obama önde görünse de bazı Amerikalılar sandığa gittiğinde ırkçı düşünerek karşı oy kullanabilir" uyarısında bulunuyor.
Haberin fotoğrafları