kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Vatikan'da Katolik-Müslüman forumu

Giriş Saati : 04.11.2008 09:57
Güncelleme : 04.11.2008 23:36
Yeni Haber
Vatikan'da bugün başlayacak ve üç gün sürecek olan Katolik-Müslüman Forumu, iki dinin bağlıları arasında işbirliğini ve karşılıklı anlayışı artırabilmeyi hedefliyor.

Toplantının basına kapalı olarak Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu binasında yapılacak ilk iki gününde taraflar, Tanrı sevgisi, komşu sevgisi, insanlık onuru ve karşılıklı saygı temalarını ele alacak.

Muhtelif ülkelerden Müslüman aydın, akademisyen ve din bilginlerinden oluşan konuk heyet, perşembe sabahı Roma Katolik Kilisesi'nin lideri Papa 16. Benediktus'la da görüşecek. Papa'yla yapılacak görüşmede Müslümanlar adına Bosna-Hersek Başmüftüsü Dr. Mustafa Çeriç ve George Washington Üniversitesi İslam Araştırmaları Profesörü Seyyid Hüseyin Nasr da birer konuşma yapacak.

Forum toplantısının kapanışı ise perşembe günü öğleden sonra, davetlilere ve basına açık olarak Papalık Gregorius Üniversitesi'nde yapılacak. Forum toplantısının bitiminde, tarafların bir sonuç bildirgesi yayımlamaları da öngörülüyor.

Bu sabah başlayan çalışmalarda her iki kesim de 24 kişilik heyetler tarafından temsil ediliyor.

MÜSLÜMAN HEYETİN BAŞKANI BOSNA'DAN, SÖZCÜSÜ TÜRKİYE'DEN

Bosna-Hersek Başmüftüsü Çeriç'in başkanlık ettiği Müslüman heyetin üyeleri arasında, çağdaş İslam düşüncesinin en önemli isimlerinden Prof. Nasr, ayrıca Avrupa'daki genç Müslüman akademisyenlerden Prof. Tarık Ramazan da yer alıyor.

Sözcülük görevinin heyetteki tek Türk üye Dr. İbrahim Kalın tarafından üstlenildiği Müslümanlar arasında, iki kadın katılımcı Filipinler'den Emine Rasül ve ABD'den Prof. Ingrid Mary Mattson'ın bulunması da dikkati çekiyor.

Sözcü İbrahim Kalın, heyet üyelerinin, Papa ve diğer Hristiyan kiliselerinin liderlerine dünya barışına katkı için ortak çaba sarf etme çağrısı da içeren 13 Eylül 2006 tarihli açık mektuba imza koymuş olan Müslüman aydın, akademisyen ve din bilginleri arasından seçilmiş olduğunu belirtti.

Dünyanın muhtelif ülkelerindeki Müslümanların imzaladığı, Ortak Söz Projesi adlı girişim tarafından başlatılmış açık mektup yazma eylemine öncülük eden Ürdün Prensi Gazi bin Muhammed bin Tallal da Müslüman heyetin üyeleri arasında bulunuyor.

Dikkati çeken bir başka nokta da Müslüman heyette Sünnilerin yanı sıra Şii dünyasından isimlere de yer verilmiş olması. Heyet üyeleri arasında, Uluslararası El Hoi Vakfı Başkanı Seyyid Cevad Hoi'nin yanı sıra İranlı din bilginlerinden Ayetullah Seyyid Mustafa Muhakkik Ahmed Abadi Damad da yer alıyor.

Heyette, Prof. Ahmed Gianpiero Vincenzo ve Yahya Sergio Pallavicini tarafından, İtalyan Müslümanlar da temsil ediliyor.

Müslüman heyet üyeleri arasında dikkati çeken diğer isimler ise Kahire Amerikan Üniversitesi'nden Prof. Süleyman Abdallah Schleifer, Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Enes Şeyh Ali, Islamica Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Süheyl Nahuda, Fas'tan Prof. Abdurrahman Taha, Malezya'dan Prof. Muhammed Haşim Kemali, Cezayir'den Prof. Mustafa Şerif, Endonezya'dan Muhammed Siracuddin Şemsüddin, ABD'den Şeyh Hamza Yusuf Hanson, İngiltere'den Dr. Abdülhakim Murad Winter, Libya'dan Prof. Arif Ali Nayid, Tunus'tan Dr. Adnan Mukrani ve Fransa'dan Dr. Muhammed Beşeri'den oluşuyor.

KATOLİK HEYETTE POLEMİKÇİ ŞAHSİYETLER DE YER ALIYOR

Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu (PDKK) Başkanı Kardinal Jean-Louis Touran'ın başkanlığındaki Katolik heyette ise Müslümanlar karşısında sürekli eleştirel ve polemikçi bir tavır sergileyen kişilere de yer verilmiş olduğu gözleniyor. Bunların başında da Papa'nın İslam danışmanı olmakla birlikte çatışmacı yaklaşımları ön plana çıkaran Cizvit bir din adamı olan Prof. Semir Halil geliyor.

Papa II. Jean Paul döneminde Müslümanlarla yapılan bu tür toplantılarda sürekli yer alan ve iyimser yaklaşımlarıyla dikkati çeken Katolik din adamlarından Prof. Michel Thomas ve Prof. Daniel Madigan gibi isimlerin yerlerinin Papa 16. Benediktus döneminde Müslümanlarla ilişkilerde genelde kuşkucu tavırlar sergileyen Halid Akaşe ve Prof. Christian Troll tarafından doldurulmuş olması dikkati çekiyor.

Katolikleri temsil edecek heyet üyeleri arasında, daha önce Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapmış olan halihazırdaki PDKK Sekreteri Başpiskopos Pier Luigi Celata ve de Ankara'da uzun yıllar papaz olarak çalışmasının ardından 2008'de Papalık Gregorius Üniversitesi'ne atanan Felix Körner de yer alıyor.

AA