kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Independent: "Obama bir kumar olabilir"

Giriş Saati : 04.11.2008 10:26
Güncelleme : 04.11.2008 23:36
Yeni Haber
İngiliz basınında bugün, ABD'de başkanlık yarışının sonlanmasına saatler kala kamuoyu yoklamaları ve seçimlerin olası sonuçlarına dair haber ve yorumlar geniş yer buluyor.

BBC'nin Türkçe internet sitesi http://www.bbc.co.uk/turkish/'te yer alan basın özetlerine göre İngiltere gazetelerinin ilk sayfalarında bu sabah aynı isim göze çarpıyor: "Barack Obama."

*ABD'DEKİ BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDEN KARELER...

Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık seçimleri bugün yapılıyor. Kamuoyu yoklamaları Demokratların adayı Obama'nın Cumhuriyetçi aday John McCain'in önünde olduğunu gösteriyor.

Guardian konuya ilişkin haberinde şöyle yazıyor: "2004'teki seçim sonucunu doğru tahmin eden Washington merkezli Pew kamuoyu araştırma şirketinin dün açıkladığı anketlere göre, Obama yüzde 52, McCain yüzde 46 oy alacak.

Kamuoyu yoklamalarının ortalamasını yansıtan RealClearPolitics isimli internet sitesine göre ise bu oranlar Obama için yüzde 51, McCain için yüzde 47 olacak." Gazete, bu son kamuoyu yoklamalarının doğru çıkması halinde, Obama'nın Jimmy Carter'ın seçildiği 1976 yılından bu yana yüzde 50'den fazla oy alan ilk Demokrat başkan olacağına işaret ediyor. Guardian, seçimlere katılımın da rekor seviyelerde olacağını yazıyor.

"Obama'nın adaylığının yol açtığı heyecan nedeniyle 130 ila 140 milyon Amerikalının sandık başına gitmesi bekleniyor. 2004'te 121 milyon seçmen oy kullanmıştı."

Independent, seçimlerde teknik bazı sorunlar yaşanabileceğini, oy sayım işlemlerinin geç saatlere kadar devam edebileceğini ve itirazların söz konusu olabileceğini yazıyor. Gazetenin iç sayfalarında, Rupert Cornwell imzalı yorumda şu ifadeler yer alıyor:

"John McCain kamuoyu yoklamalarının rakibini olduğundan çok daha avantajlı durumda gösterdiğini söylüyor. Kamuoyu yoklamaları yanlış çıkabilir mi? Muhtemelen hayır. Genel seçimlere dair anketlerin sicilleri son dönemde oldukça iyi." Guardian yazarı Jonathan Freedland, ABD'nin seçiminin tüm dünyanın geleceğini şekillendireceğini yazmış. McCain'in seçilmesi halinde Bush yönetiminden farklı politikalar izlemeyeceğini dile getiren Freedland, tercihin Obama'dan yana olması gerektiği görüşünde.

"Eğer seçmenler bugün McCain'e 'hayır' derlerse, aynı zamanda McCarthy'ci politikalara da 'hayır' demiş olacaklar. ABD'nin karşı karşıya olduğu sorunların bu denli büyük olduğu bir dönemde, siyasetin bu kadar küçülmesinin anlamsız olduğunu söyleyen Obama'ya kucak açacaklar." Eski Başkan Bill Clinton'ın danışmanlarından Sidney Blumenthal da bugün Guardian'da yayımlanan yazısında, ABD'de Cumhuriyetçilerin döneminin sona ermek üzere olduğunu belirtiyor.

"Obama hâlâ bir bilinmez olabilir, ama karar bilinenler üzerine verilecek. Bu seçimler, yeni başkanın kimliğinden çok daha fazlasını belirleyecek. Bir çağın kapanıp kapanmayacağını, yeni bir çağın açılıp açılmayacağını tayin edecek."

Guardian'da yazısı yayımlanan Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering, yeni başkanın Irak Savaşı'yla gerilen Amerika-Avrupa ilişkilerini tamir etmesini umduğunu dile getiriyor. Financial Times ise, başkan kim olursa olsun, kendisini karanlık bir tablonun beklediğini yazıyor.

"Üretim faaliyetlerinin geçtiğimiz ay 1982'den bu yana en düşük seviyelere gerilediği açıklandı. Ekim ayındaki otomobil satışları da son 25 yılın en düşük seviyelerindeydi. General Motors'un satışları yüzde 45, Ford'un satışları yüzde 30 düştü." Financial Times yazarlarından Quentin Peel, Obama'dan beklentilerin çok yüksek olduğunu ve hayal kırıklığının kaçınılmaz olacağını savunuyor.

"Kongredeki destekçileri arasında korumacı bir tutum izlenmesi, ekonomide daralma ya da yavaşlama görülmesi, Irak'tan başarısız bir geri çekilme olması, Afganistan'daki savaşın tırmanması gibi tehlikeler karşısında Obama'nın hayranlarını düş kırıklığına uğratacağı neredeyse kesin gibi."

Independent'ın başyazısında ise Obama'nın, seçilmesi halinde, John F. Kennedy'den bu yana Amerika'nın en karizmatik başkanı olacağı dile getiriliyor. "Obama bir kumar olabilir." diyen gazete, şöyle devam ediyor: "Eğer Obama seçilirse, ABD dünya genelinde bir anda farklı görülmeye başlanacak. Bu değişim, sadece sevilmeyen George Bush'un dönemi bittiği için değil, ülke tamamen yeni birine dönecek cesareti kendinde bulduğu için söz konusu olacak. Obama'nın şaşkınlık verici yükselişi dünyanın başka hiçbir yerinde söz konusu olamazdı. Bu, ancak ve ancak ABD'de olabilirdi."

Financial Times'da Avrupa Birliği'nin İngiliz ekonomisi için yaptığı uyarıyla ilgili bir haber yer alıyor: "Avrupa Komisyonu'nun dün açıkladığı tahminlere göre, İngiltere önümüzdeki yıl daralmaya girecek ve Avrupa'nın büyük ekonomileri arasında en kötü performans sergileyen ülke olacak. Avrupa Birliği'nde büyüme oranları yüzde 1,4 seviyesinden yüzde 0,2'ye düşecek, Euro bölgesinde ise bu yıl yüzde 1,2, gelecek yıl ise yüzde 0,1 büyüme görülecek.

İHA