kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Emziren annelere beslenme uyarısı

Giriş Saati : 29.10.2008 16:01
Güncelleme : 29.10.2008 22:06
Yeni Haber
Anne sütü ile beslenen bebeklerin daha hızlı geliştiğini, zeka düzeylerinin daha ileri olduğunu belirten uzmanlar, emziren annelerin beslenmesine dikkat etmesini tavsiye ediyor.

Çekirge Devlet Hastanesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Kartal, annelerin günde 2-3 litre sıvı almasını, her gün protein içeriği yüksek gıdalar tüketmesini, bol sebze ve meyve yemesi gerektiğini söyledi.

Anne sütünün bebeklerin ihtiyacını karşılayan en güzel besin kaynağı olduğunu ifade eden Dr. Elif Kartal, "Anne sütü ile beslenen bebekler diğerlerine göre daha hızlı gelişirler, zeka düzeyleri daha ileri olur. Anne sütünün sindirimi diğer mamalara göre daha kolaydır. Bağırsakları çalıştırdığından kabızlık görülmez. Geceleri kesintisiz uyuyan bebeklerde bu dönemde büyüme hormonu daha düzenli salgılanır. Anne sütü, beyindeki hipofiz bezinde üretilen prolaktin hormonu tarafından salgılanır. Bu hormon süt bezlerindeki salgıyı artırarak etki gösterir.

Prolaktin hormonunun düzenli olarak salgılanabilmesi için kişinin rahat, stressiz bir ortamda olması, anne ile bebek arasında yakın ilişki kurulması gereklidir. Bebeğin sesi, kokusu ve dokunuşlar anneyi rahatlatır, bebekle arasındaki bağı güçlendirerek süt salgısını arttırır" dedi.

"REZENE VE ISIRGAN ÇAYI SÜTÜ ARTIRIYOR"

Emziren bir annenin aynı zamanda beslenmesine dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Dr. Kartal, "Annelerin günde 2-3 litre sıvı alması, her gün protein içeriği yüksek gıdalar (et, balık, tavuk) tüketilmesi, bol meyve yenmesi ve meyve suları içilmesi gereklidir. Sebze çorbaları, domates suyu, ve zeytinyağlı yiyecekler beslenme uzmanları tarafından özellikle önerilmektedir. Günlük kalsiyum ihtiyacı gerek 2-3 bardak süt gerekse peynir veya yoğurt tüketilerek karşılanabilir. Bu konuda gerekirse bir diyet

uzmanına danışılabilir. Günde 2 fincan ısırgan çayı ile 4-5 fincan rezene çayı sütün kalitesin ve miktarını artırır. Özellikle vejeteryan annelerin soya fasulyesi ve soya sütlerinden zengin bir diyet ile beslenmesi kendilerine bu yönde büyük avantaj sağlamaktadır" diye konuştu.

"ADA ÇAYINDAN UZAK DURUN"

Anne sütünün salgılanmasının azaldığı dönemlerde ya da bebeğin sütünün tam olarak boşaltılamadığı dönemlerde süt pompaları kullanmak gerektiğini anlatan Kartal şunları söyledi:

"Bebeğiniz emdikten sonra kalan sütü pompalar vasıtası ile sağmanız süt bezlerinin tamamen boşaltılmasını sağlayacaktır. Bu bezler ne kadar iyi boşaltılırsa o kadar fazla salgı yaparlar. Ayrıca göğsünüze yapacağınız masaj da süt bezlerini uyaracaktır. Bu yöntemlerin uygulanması ile annelerin çoğunun süt salgısı tatmin edici ölçüde artacaktır.

Yapılan çalışmalar ada çayını çok sık tüketen annelerin anne sütü üretiminin azaldığını göstermektedir. Ayrıca emziren annelerin aşırı tüketimden kaçınması gereken diğer baharat ve bitkiler arasında ada çayı, nane-mentol, kekik, maydanoz, kara ceviz, civanperçemi, kuzu kulağı önemli yer tutar. Emziren anneler acı baharatlardan, sigara, kahve, çay ve alkolden uzak durması gerekmektedir. Bu tür maddeler anne sütü yoluyla bebeğinize geçebileceği gibi süt üretimini de olumsuz yönde etkileyecektir"

Dr. Elif Kartal, anne ve bebek için gaz yapan yiyecekleri ise şöyle sıraladı: "Bebeğin yedikleri: Brokoli, lahana, yeşil mercimek. Annenin yediğinde sütle geçip gaz yapanlar: Portakal, mercimek, Nohut, lahana".

(İHA)