kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Cumhurbaşkanı Gül, toplantı sırasında YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile bir süre sohbet etti. Özcan toplantıda yaptığı konuşmada "En önemli konunun, mesleki ve teknik eğitimi seçenlerin seviyelerini yükseltmek, önlerindeki engelleri kaldırmak olduğunu" söyledi.

Gül: Rektör yetkimi devretmeye hazırım

ANKARA
27.10.2008
Gül, rektör seçimlerinin üniversitelerde derin yaralar açtığını söyledi, atama yetkisini 'çok sağlıklı kurumlara' devretmeye hazır olduğunu açıkladı..
Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu bir yılda 50 üniversiteye rektör atayan ve her atamasıyla akademi dünyasında tartışmalara neden olan Abdullah Gül, bu yetkisini 'çok sağlıklı kurullara' devretmeye hazır olduğunu açıkladı. Abdullah Gül, dün TÜSİAD'ın "Türkiye'de Yükseköğretim: Eğilimler, Sorunlar ve Fırsatlar" raporunun tanıtım toplantısında konuştu. Gül, "Üniversitelere çok büyük öncelik vermemiz, onların sorunlarının çözümü için üstün gayret göstermemiz Türkiye'nin geleceğine yapacağımız en büyük yatırımdır'' dedi. Gül, Türkiye'nin üniversiteler ve eğitim alanındaki standardlarını AB'ye uyarlaması, bunda vakit geçirilmemesi gerektiğini vurguladı. Üniversitelerin bugüne kadar farklı konularla gündeme geldiğini söyleyen Gül, "İdeolojik çekişmelerle, mücadelelerle, yasaklarla ve rektör seçimleriyle gündeme geldi üniversiteler. Tabii, üniversitelerimizde muhakkak ki çok başarılar da söz konusu" diye konuştu.

ÇEKİŞME DEĞİL DAYANIŞMA
Ancak üniversitelerin Türkiye'nin beklentilerini tam olarak karşılamadığı gerçeğine dikkat çeken Gül, araştırma geliştirme konusunda arzu edilen noktaya gelinmediğini, AB fonlarından yeterince yararlanılamadığını vurguladı. Gül, üniversiteler, TÜBİTAK ve iş dünyasının dayanışma ve işbirliği içerisinde birbirini tamamlayan bir harmoni içinde çalışmasını istedi. Abdullah Gül, üniversitelerde yeni bir dönemin başlamasını, herkesin çekişme değil, dayanışma içinde olması çağrısında bulundu. Gül, bu durumda üniversitelerin çok büyük bir sinerji doğuracağını belirtti. Daha önce üniversitelerde rektör seçimi tartışmalarından rahatsızlığını dile getiren Gül, bu konuda daha açık konuştu ve yetkisini devretmeye hazır olduğu mesajı verdi: "Rektör seçimlerinin üniversitelerde çok derin yaralar açtığını görüyorum. En gelişmiş ülkelerde, en gelişmiş üniversitelerde bu işlerin nasıl olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Bunların giderilmesi gerektiği, bu tip konuların nihayette Cumhurbaşkanı'na bırakılmasının da doğru olmadığı kanaatindeyim. Ben gayet cesur bir şekilde, bu tip yetkileri çok sağlıklı kurumlara devretmeye hazır olduğumu da burada ifade etmek isterim."

GÜL'ÜN ÖNERİLERİ
Gül, üniversiteler için önerilerini de sıraladı: "Rekabeti muhakkak oluşturmak, üniversiteleri çok daha elastik bir yönetim tarzına kavuşturmak, fon üretebilen, ekonomi ve iş dünyasıyla iç içe olabilen ve kendi içinde performans kriterlerini geliştiren, üniversite içinde başarılı olan ile aşarılı olmayanı ayırt edecek, marifeti olanı teşvik edecek sistem getirmek. Yeni bir dönemi başlatmamız lazım. Ne kadar gecikirsek bu işlerin neticesini almakta da o kadar çok gecikiriz."

TEK TİP ELBİSE ELEŞTİRİSİ
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da "Her kuruma tek tip elbise öngören mevcut yasama korsesi, üniversitelerin kendi kurum profillerini inşa etmeleri ve sektörde çeşitliliğin gelişmesi önünde ciddi bir engel" dedi. Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Başkanı Prof. Dr. Georg Winckler de "Geçiş dönemindeki Türk yükseköğretim sisteminin önceliği rektör seçimi olmalı" diye konuştu.