kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner, ilk kez basınla bir araya gelerek Genelkurmay Karargâhı’nda soruşturmayla ilgili bilgi verdi.

'Aktütün saldırısında askeri bir hata yok'

27.10.2008
Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner, Aktütün saldırısıyla ilgili, "TSK önceden biliyordu" iddialarını, görüntüler eşliğinde tek tek yanıtlayarak tartışmalara noktayı koydu: "Her safha askeri taktiğe uygun"..
Genelkurmay, 17 askerin şehit olduğu Bayraktepe ve Aktütün saldırılarına ilişkin iddialara son noktayı koydu. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, İkinci Ordu Komutanlığı tarafından yürütülen Aktütün soruşturmasının sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Basınla ilk kez bir araya gelen Org. Koşaner, saldırıya ilişkin kafaları karıştıran tüm soruları görüntüler eşliğinde tek tek yanıtladı. İşte o sorular ve yanıtları:

GÖRÜNTÜDEKİ KANDİL
* Görüntüler nereden sızdı?
Basına sızan görüntüler ABD insansız hava uçaklarına ait. Görüntüler başkalarına da gidiyor mu bilmiyorum. Görüntüler öncelikle ABD kaynakları tarafından elde ediliyor. Süzgeçten geçirildikten sonra Genelkurmay Karargahı'na iletiliyor. Genelkurmay'da bunu gerekli askeri birimlere aktarıyor. Basına sızan görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldı. İstihbarat raporları sadece TSK içinde değil, MİT ve Emniyet'e de dağıtılıyor. Bu normal, onlar da kendi açılarından değerlendiriyorlar. Biz de onlardan alıyoruz.

* Aktütün'e ait olduğu iddia edilen görüntüler neresidir?
Görüntüler Kuzey Irak ve Kandil Dağı'na ait. Aktütün ve Bayraktepe'ye kilometrelerce uzak. O mesafelerden havan atışı bile yapılamaz. Hiçbir görüntü Aktütün emniyet mevzilerine yönelik bir eylemin emaresini teşkil etmemektedir.

BAYRAKTEPE DÜŞMEDİ
* Soruşturmada bir eksiklik olduğu tespit edildi mi?
Her safha askeri taktiğe uygundur. Eksik, ihmal ve istihbarat zafiyeti yoktur. Bayraktepe yaz başından beri tutuluyordu. Personel sayısı yeterli sayıdaydı. Bayraktepe'de görevli birlikler vazifelerini üstün bir cesaret ve feragatle yerine getirerek, canları ve kanları pahasına mevzilerini savunmuşlardır.

* Saldırı günü neden Aktütün izlendi?
3 Ekim saat 13.00'ten sonra olduğu söylenen insansız hava aracının Aktütün bölgesi görüntüleri doğrudur. Saat 13.04'te eylem başlamıştır, ve teröristlerin yerlerini tespit etmek için insansız hava aracı eylem bölgesine Türkiye tarafından getirilmiştir. Saat 13.58'de Aktütün üzerine ulaşmıştır. 2 saat kadar görev yapmıştır. Ancak daha sonra çatışma anında hava ateşi nedeniyle uzak bölgeden görüntü alınamadığı için geri çekildi.

* Bayraktepe düştü mü?
Bayraktepe'de görevli birlikler vazifelerini üstün bir cesaretle yerine getirerek, canları pahasına mevzilerini savunmuştur. Bayraktepe teröristlere terk edilmemiştir. Bayraktepe de önemli bir aksaklık yaşanmamıştır. Bölücü terör örgütü açısından olay adeta bir intihar saldırısıdır.

RİSK ALINDI
* Aktütün vuruldu mu?
Üs Komutanlığı tarafından bölgenin takviyesi zamanında düşünülerek birlikler risk altındaki Aktütün bölgesine indirilmiştir.

* Adlarını bile biliyordunuz, niye önlem almadınız?
25-30 katırın beklediği yer, belirtilen koordinata göre Aktütün'e 125 kilometre mesafede, ismi Mezi olan bir dereye aittir. Bu nedenle haberin Aktütün ile ilgisinin olması mümkün değildir. İsmi belirtilen bir terörist sorumluluğunda 32 teröristin füze ve havanlarla Hakkari'nin Karanlıkdağ bölgesinde mevzi hazırlığında olduğunun belirtildiği bölgenin de Aktütün'e kuş uçuşu mesafesi 88 kilometredir.
Haberin fotoğrafları