kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez Bankası'nın açıklamaları da piyasaları rahatlatmadı

Giriş Saati : 23.10.2008 17:59
Güncelleme : 23.10.2008 23:34
Yeni Haber
Piyasalardaki hareketlilik devam ediyor. İMKB Bileşik Endeksi, 25.000 puanın altındaki seyrini sürdürürken, dolarda 1.7500 YTL, euro'da da 2.2000 YTL seviyeleri görüldü.

Yatırımcıların global düzeyde riskten kaçınma eğilimlerinin devam etmesine paralel YTL cinsi varlıklara satış gelmesiyle lira, dolar ve euro karşısında değer kaybetti. Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.6947/1.7029 YTL, euro kurunu 2.1713/2.1818 YTL, pariteyi ise 1.2812 olarak ilan etti.

Bu kurlara göre lira, dolar karşısında yüzde 3.55, euro karşısında yüzde 3 değer kaybetti. Bu kurlara göre liranın dolar karşısında yıl başından bu yana kaybı yüzde 31.59, euro karşısındaki ise yüzde 21.42 oldu. Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.7260/1.7290 YTL oldu.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,7050 YTL, euro'nun avronun satış fiyatı 2.1750 YTL oldu.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1.7000 YTL den alınan dolar 1.7050 YTL'den satılıyor. 2.1700 YTL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1750 YTL düzeyinde bulunuyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1.6400 YTL olan dolar güne 1.6970 YTL den, 2.1060 YTL olan euro 2.1700 YTL den başlamıştı.

MERKEZ BANKASI'NIN AÇIKLAMASI PİYASALARI GEVŞETTİ

Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylar boyunca olası döviz likidite ihtiyaçlarını sorunsuz sağlayabilmesi için, yarından itibaren bankaların Döviz ve Efektif Piyasaları işlem yapma limitlerini her bir kurum için 2 kat artırarak toplamda 10.8 milyar dolara yükselttiğini açıklaması doları biraz rahatlattı. Öğleden sonra bankalararası piyasalarda 1.75 seviyelerine kadar çıkan dolar biraz gevşedi ve 1.68'li seviyelere geriledi.

Uluslararası piyasalarda euro-dolar paritesi 1.2798 düzeyinde seyrediyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Bankacılar, YTL'nin son günlerde hızlanan değer kaybının tüm piyasaları baskı altına aldığını ve başta IMF ile bir anlaşmaya varıldığının açıklanması olmak üzere hükümetin ve Merkez Bankası'nın ortaklaşa açıklayacağı bir önlemler paketi ile YTL'nin değer kaybının kontrol altına alınması gerektiğini belirtiyorlar.

Yabancı bir bankanın tahvil/bono yöneticisi, "Piyasadaki bu hareketi sadece global piyasalardaki bozulma ile açıklayamayız. Hükümetin aldığı tedbirler yetersiz algılanıyor. Kurdaki yükseliş diğer bütün piyasalarda baskı yaratıyor. Hükümet ve Merkez Bankası kurdaki artışı durdurmak üzere başta IMF ile anlaşmaya varıldığını açıklamak üzere bir önlemler paketi açıklamalı. Yoksa 2001 ve 2006 krizlerini aratacak noktaya geleceğiz" dedi.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1.73 YTL seviyesini kırarak 23 Haziran 2006'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. YTL'nin dolar karşısındaki kaybı yıl başından bu yana yüzde 33, euro karşısında ise yüzde 23 seviyesine ulaştı. Sepet bazındaki kayıp ise yüzde 38 seviyesine ulaştı.

Tahvil/bono piyasasında gösterge olan 23 Haziran 2010 vadeli kıymetin bileşik faizi işlem bazında yüzde 24.03 ile son dört yılın yeni zirvesini gördü.

İMKB'DE YÜZDE 2.28'LİK KAYIP

Global ekonomide artan resesyon kaygılarıyla gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının azalmasından olumsuz etkilenen İMKB'de para çıkışı sürdü, endeks ikinci seansta kayıplarının bir kısmını geri alsa da günü, yüzde 2.28'lik düşüşle 25,040.81 puanda tamamladı.

İMKB'de işlem hacmi ise düne göre yaklaşık yüzde 61.3 artarak 1.87 milyar YTL oldu.

Meksa Yatırım Analisti Burak Urucu, "Global finans krizinin etkisiyle gelişmekte olan ekonomilere yönelik risk iştahında azalma sürüyor. Bu ekonomilere ilişkin algılamalar belirsiz. Bu durumun bir parçası olarak Türkiye'den para çıkışı sürüyor. Döviz kurunun gün içinde 1.74 YTL seviyesini görmesi bunun bir göstergesi" dedi.

İMKB'de bir dip arayışı olduğuna dikkat çeken Urucu, "Endeks, döviz kurunun 1.70 YTL'nin altına doğru çekilmesinin etkisiyle ikinci seansın sonuna doğru kayıplarını azalttı. Kur nispeten gevşeyince 24,000 desteğinden dönüldü" diye konuştu.

Gün içinde 44,964.47 puana kadar gerileyen bankacılık endeksi, ikinci seansta gelen alımlarla kayıplarını azattı ve günü, yüzde 1.29'luk değer kaybıyla 48,101.56 puanda tamamladı.

Bankacılık hisselerine ikinci seansta alım gelmesinin sebebinin, endeksteki dip arayışının ve kurdaki hafif gevşemenin bir parçası olduğunu belirten Urucu, söz konusu dalgalı seyirde pek geçerliliği kalmamış olsa da 24,100 puanda destek, 25,800 puanda da direnç seviyelerinin oluşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

İMKB'de günün işlem hacmi yüksek hisselerinden Garanti Bankası yüzde 3.37, İş Bankası yüzde 3.91 ve Vakıfbank yüzde 5.6 değer kaybetti.

MB İŞLEM LİMİTİNİ İKİ KATINA ÇIKARDI

Merkez Bankası, bankacılık sisteminde döviz likidite sorunu olmamasına rağmen sistemin önümüzdeki aylar boyunca olası döviz likidite ihtiyaçlarını sorunsuz sağlayabilmesi için, yarından itibaren bankaların Döviz ve Efektif Piyasaları işlem yapma limitlerini her bir kurum için 2 kat artırarak toplamda 10.8 milyar dolara yükseltti.

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankası 9 Ekim'de kendi nezdindeki Döviz Depo Piyasasında aracılık faaliyetlerine başladığı ve 14 Ekim'den geçerli olacak şekilde bankaların Döviz ve Efektif Piyasaları işlem yapma limitlerini bilanço büyüklükleri gözönüne alınarak toplamda 5.4 milyar dolar olarak belirlendiği hatırlatıldı.

Son başvurulacak piyasa özelliğine sahip olması, yani bankaların birbirleriyle doğrudan işlem yapmalarını teşvik amacıyla bu piyasaya has olmak üzere komisyon oranlarının yüksek düzeyde belirlendiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Tasarlandığı gibi işlemeye devam eden bu piyasada işlem hacimleri son derece düşük gerçekleşmekte, piyasa faizleri sağlıklı olarak arz ve talep koşulları çerçevesinde belirlenmektedir. Döviz Depo Piyasasında aracılık faaliyetlerine tekrar başlandığı 9 Ekim 2008 tarihinden itibaren bankaların birbirleri ile gerçekleştirdiği işlemlerde faiz oranları hem ABD doları hem de euro cinsinden işlemlerde düşüş göstermiştir. Söz konusu piyasada yapılan işlemler sonucu toplam borç bakiyesi 22 Ekim 2008 tarihinde 193 milyon dolar olmuştur. Bu tutar toplam limitlerin sadece yüzde 4'ü kadardır."

Açıklamada, bankaların Döviz Depo Piyasasında kendilerine tanınan limitler çerçevesinde Merkez Bankası'ndan dolar ve euro cinsinden haftalık vadede borç alabilmelerinin de mümkün olduğu belirtilerek, "Son borç verme fonksiyonu çerçevesinde yüksek belirlenmesi gereken bu faiz oranlarından şimdiye kadar hiçbir bankamız için bu imkanın kullanım gereği doğmamıştır" denildi.

FAİZDE DE YÖN YUKARI

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), dün gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75'te bırakırken, gecelik borç verme faiz oranını 50 baz puan düşürerek yüzde 19.75'e indirdi.

Son iki gündür olumsuz havanın piyasada hakim olduğunu belirten Raymond James Portföy Yönetimi Direktörü Kağan Candan, "Dolar/YTL'nin bugün ilk tepkisi liranın değer kaybetmesi şeklinde. Bu eğilim, Merkez Bankası YTL'nin değeri hakkında bir aksiyon alana kadar devam edecek. Bu yönde hareket devam ederken de düşük hacimli olmakla birlikte faizdeki stres de bir süre daha bizimle olacak. Bu havada hedef seviye söylemek zor" dedi ve ekledi:

"Seviyeden bağımsız pozisyon küçültme eğilimi azalınca ancak dönüş seviyelerini göreceğiz."

PPK açıklamasında, yakın dönemde döviz kurlarında gözlenen hareketlerin enflasyon üzerinde oluşturduğu etkinin, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve petrol fiyatlarında gözlenen keskin düşüş ile telafi edileceğinin tahmin edildiği vurgulandı.

Merkez Bankası'nın Ekim ayı ikinci dönem beklenti anketinde yıl sonu dolar/YTL kuru tahmini 1.3619 YTL'den 1.4823 YTL'ye yükselirken TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 10.40'tan, yüzde 10.45'e yükseldi.

TAHVİL-REPO

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında, 23 Haziran 2010 vadeli, bugün valörlü tahvilin saat 12.30 itibariyle basit getirisi yüzde 24,95, bileşik getirisi yüzde 23,20 seviyesinde bulunuyor.

REPO

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında gecelik işlemler en düşük yüzde 16,75, en yüksek yüzde 16,80 ve ortalama yüzde 16,79 dan gerçekleşiyor.