kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Unakıtan'dan borsacılara müjde!

Giriş Saati : 23.10.2008 11:46
Güncelleme : 23.10.2008 23:34
Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hisse senetlerinde yerliden alınan yüzde 10 stopajın kaldırılacağını açıkladı. Unakıtan, bonolardan alınan yüzde 10'luk stopajın ise süreceğini bildirdi.

Mevduata uygulanacak garantinin sınırsız hale getirilmesi için alınmış bir karar olmadığını kaydeden Unakıtan, yurt dışındaki Türklerin paralarının yalnızca yüzde 2 vergi alınarak ve inceleme yapılmadan Türkiye'ye getirilmesini öngören düzenlemenin Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını ifade etti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2009 bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunuşu öncesine gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mevduata 50 bin YTL olan garantinin sınırsız hale getirilmesi için alınmış bir karar olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Unakıtan, "Hükümet henüz öyle bir karar almadı. Bunlar herhalde söylentiler olsa gerek, olursa Hükümet sözcüsü açıklar" dedi. Ekonomik hadiselerin sürekli değiştiğini, ekonomi yönetiminin de buna göre tedbirler aldığını ifade eden Unakıtan, dolardaki artışa ilişkin olarak da şunları söyledi:

"Dalgalı kur sistemi var. Fazla talep olduğu takdirde artar. Dolar, euroya karşı da tüm para birimlerine karşıda değerini artırdı. Nereye kadar gideceksek beraber göreceğiz. Dolara karşı talep artışı söz konusu. Bunlar hassas günler ama sonra normale dönüyor. Bunlar her zaman yaşanan şeyler."

Merkez Bankası'nın dolar için bir müdahalede bulunup bulunmayacağı sorusu üzerine Unakıtan, bankanın bağımsız olduğu hatırlatmasında bulundu.

Yurtdışındaki Türklerin paralarının Türkiye'ye getirilmesi için yapılan çalışmaya açıklık getiren Unakıtan, düzenlemenin Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası dışında tüm imzaların tamamlandığını bildirdi. Unakıtan, tekrar değerlendirme yaptıktan sonra gelecek haftanın başında düzenlemenin Meclise gönderileceğini belirtti. Söz konusu paralar için vergi incelemesi yapmayacaklarını kaydeden Unakıtan, "Ancak uyuşturucu parası, insan ticareti, terör parasına karşı hassasız. Herkese yüzde 2 vergi uygulanacak" dedi.

Hisse senetlerinde yerliden alınan yüzde 10'luk stopajında kaldırılacağını açıklayan Unakıtan, bonodaki yüzde 10'luk stopajın ise süreceğini söyledi.

"KRİZ KREDİ MALİYETLERİNİ VE İŞSİZLİĞİ ARTIRACAK, BANKALAR REEL SEKTÖRE LİKİDİTE SAĞLASIN"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel krizin Türkiye'yi iki açıdan etkileyeceğini kaydederek, "Kredi imkanlarının daralmasıyla borçlanma daha maliyetli hale gelebilir. Büyüme hızımızın düşmesiyle birlikte işsizlik artabilir. Bankalarımızın reel sektöre yönelik olarak yeterli likiditeyi sağlamak yönünde gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyorum" dedi.

Küresel krize işaret eden Unakıtan, şunları söyledi:

"Elbette ki, son yıllarda küresel sistem ile hem ticari hem de finansal açıdan entegre olmuş olan ülkemiz, dünyadaki bu büyük dalgalanmadan etkilenir. Ülkemiz küresel krizden iki bakımdan etkilenebilir: Birincisi, kredi imkanlarının daralmasıyla borçlanma daha maliyetli hale gelebilir. İkincisi ise büyüme hızımızın düşmesiyle birlikte işsizlik artabilir."

Türkiye'nin daha önce de krizlerle karşılaştığını, 2001 krizinden önemli dersler çıkardığını ifade eden Unakıtan, bankacılık sektörünün iyi durumda olduğunu belirterek, "Biz konut krizi yaşamadık. Bizde batan şirket, banka, sigorta şirketi yok. Toksik (zehirli) kağıt da yok" dedi.

BANKALARA ÇAĞRI

Kriz ortamının fırsata dönüştürülmesi, bunun için de kamunun olduğu kadar finansman sektörü ile reel sektörün de üzerine düşenleri yapması gerektiğini anlatan Unakıtan, "Bunun için bankalarımızın reel sektöre yönelik olarak yeterli likiditeyi sağlamak yönünde gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyorum. Çünkü bankacılık sistemimiz, reel ekonomiyi rahatlıkla destekleyebilecek güçtedir. Risklerin yeniden tanımlandığı bu süreçte güçlü bankacılık sistemimiz ile ülkemizin güvenilir küresel bir liman olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

VARLIK BARIŞI GELİYOR

Kriz ortamında alınan önlemlere işaret eden Unakıtan, yurtdışındaki mevduatları Türkiye'de değerlendirmek amacıyla "Varlık Barışı" adı altında bir düzenleme yaptıklarını anlattı. Vatandaşlara ait yurtdışı varlıkların ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını kaydeden Unakıtan, "Yurtdışında kazanılan paralar için, uyuşturucu, terör, insan ticaretiyle ilgili olmamak kaydıyla hiçbir soru sormayacağız. Bunların ekonomimize kazandırılmasında geriye dönük bir inceleme yapmayacağız" dedi.

Düzenlemenin imzalarının Bakanlar Kurulunda tamamlandığını, gelecek hafta TBMM'ye sunulacağını bildiren Unakıtan, "Ayrıca kişi ve kuruluşların yurtdışında bulunan şirketlerindeki kazançlarını Türkiye'ye transfer edebilmeleri için, herhangi bir şarta bağlı olmayan vergi istisnası getirmeyi düşünüyoruz" bilgisini verdi.

KÜÇÜK ESNAFA GELİR VERGİSİ İSTİSNASI GELİYOR

Yeni Gelir Vergisi Kanununun önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacağını ifade eden Unakıtan, mali kural ile ilgili çalışmanın yakında tamamlanacağını söyledi.

Gelir Vergi Kanunu ile getirilecek düzenlemelere işaret eden Unakıtan, "Esnaf ve sanatkarlara ilişkin vergileme rejiminin yeniden düzenlenerek, küçük esnaf ve sanat erbabının cüzi bir harç alınmak suretiyle gelir vergisinden muaf tutulması, diğer esnaf ve sanatkarların vergilendirilmesinde ise daha kolay uygulanabilir bir sistem oluşturulması da kanunda yer alacaktır" dedi.

2009'DA KİŞİ BAŞI GELİR 10 BİN 913 DOLAR OLACAK

2009 bütçesinin büyüklüklerine işaret eden Unakıtan, GSYH'nin 1 trilyon 111 milyar 438 milyon TL (YTL), büyüme oranının yüzde 4, yılsonu TÜFE'nin yüzde 7.5, ihracatın 149 milyar dolar, ithalatın 232.5 milyar dolar, kişi başına milli gelirin 10 bin 913 dolar olmasının hedeflendiğini belirtti.

2009 bütçesinde bütçe giderlerinin 262.1 milyar TL (YTL), net gelirlerin 248.8 milyar TL, bütçe açığının 13.4 milyar TL, faiz dışı fazlanın 44.1 milyar TL olmasının hedeflendiğini anlatan Unakıtan, "Bu durumda, 2008 yılsonu gerçekleşme tahminine göre bütçe giderleri yüzde 14.2, bütçe gelirleri ise yüzde 15.5 oranında artış göstermektedir" dedi.

2009 yılında KÖYDES'e 500 milyon YTL aktarılacağını ifade eden Unakıtan, memur maaşlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

DTP İLE SAVUNMA BAKANLIĞI BÜTÇESİ GERİLİMİ

Unakıtan'ın konuşmasının ardından söz alan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, bütçe ile birlikte Hazine'nin kamu borç yönetimi raporunun sunulmamasını eleştirirken, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın Savunma Bakanlığı bütçesine ilişkin itirazı komisyonda tartışmaya neden oldu.

Kaplan, Savunma Bakanlığı bütçesinin ayrıntılarının kendilerine sunulmamasını eleştirerek, "Savunma Bakanlığı bütçesini görmek istiyorum. Operasyondan bu yana ne kadar harcandı bilmek istiyorum" dedi. AKP sıralarından, "Propagandaya izin vermeyin" itirazları yükselirken, bazı CHP'li milletvekilleri de Savunma Bakanlığı bütçesi görüşmesinin gününü gelmediğini belirttiler. Komisyon Başkanı Sait Açba'nın itirazın usule ilişkin olmadığını ve ilk gün yalnızca usule ilişkin itirazların yapılabildiğini belirtmesi üzerine toplantı sona erdi.

(ANKA)