kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bahçeli'den Anayasa değişikliği önerisi

Giriş Saati : 23.10.2008 17:48
Güncelleme : 23.10.2008 19:03
Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin dün Resmi Gazete'de yayımlanan üniversitelerde türbanla ilgili anayasa değişikliği konusundaki gerekçeli kararını "Demokratik hukuk devleti ve parlamenter demokrasi yara almış ve toplumsal bir huzursuzluk konusu olan Üniversitelerde kılık-kıyafet sorunu çözümsüzlüğe itilmiştir" şeklinde değerlendirdi.

Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 148 ve 153'nci maddeleri dahil olmak üzere bu amaçla Meclis'te yapılacak düzenlemelere MHP'nin samimiyetle katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili gerekçeli kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının hukuki değil siyasi bir karar olduğunu belirten Bahçeli, bu kararın Parlamenter demokrasinin Anayasa düzeni içinde işleyişini etkileyecek çok ciddi sonuçlarının olacağını söyledi. Bahçeli, "Yüce Mahkeme'nin iptal kararının üzerinden 139 gün geçtikten sonra açıkladığı gerekçe, bu konuda peşinen verilen bir siyasi hükme zorlama yoluyla keyfi ve suni gerekçe arandığını teyiden göstermiştir."dedi.

"ANAYASANIN VERMEDİĞİ BİR YETKİYİ KULLANDI"

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla, Anayasa'nın kendisine vermediği bir yetkiyi kullandığını kaydeden Bahçeli, şunları söyledi:

"Anayasal çerçeve dışına çıkılarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetkilerine müdahale edilmiş, Anayasa'dan kaynaklanan görev ve yetkileri kısıtlanarak yargı ipoteği altına alınmıştır. Bunun sonucu; Yasama ile Anayasal yargı arasında çok ciddi bir "yetki aşımı ve yetki çatışması" sorunu çıkmış, kuvvetler ayrılığı ilkesinin temeli tahrip edilmiş, demokratik hukuk devleti ve parlamenter demokrasi yara almış ve toplumsal bir huzursuzluk konusu olan Üniversitelerde kılık-kıyafet sorunu çözümsüzlüğe itilmiştir."

"TBMM'NİN BU MÜDAHALE KARŞISINDA HAREKETSİZ KALMAMASI GEREKİR"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin anayasal görev ve yetkilerine kabul edilemez müdahale karşısında hareketsiz kalmaması gerektiğini kaydeden MHP lideri, "Ortaya çıkan bu vahim durum sadece söz konusu Anayasa değişikliklerini öneren siyasi partileri değil, topyekün siyaset kurumunu, Parlamentoyu ve Parlamenter demokrasinin geleceğini ilgilendirmektedir."dedi. Partisinin bu konudaki görüşlerini 26 Ağustos 2008 tarihinde düzenlediği basın toplantısıyla ortaya koyduğunu ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:

"Bu durum karşısında devletin temel organları arasındaki yetki çatışmasının önlenmesi, devletin temel fonksiyonlarının kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun olarak dengeli ve uyumlu bir şekilde icrasının sağlanması ve Parlamento'nun hukukunun ve yetkilerinin Anayasal çerçevede korunması amacıyla demokratik meşruiyet içerisinde gerekli düzenlemelerin yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi, bu düşüncelerle Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 148. ve 153. maddeleri dahil olmak üzere, bu amaçla Meclis bünyesinde mümkün olabilecek en geniş tabanlı bir mutabakatla yapılması kararlaştırılacak değişiklikleri samimiyetle ele almaya ve 70 milletvekili ile bu sürece katkıda bulunmaya hazırdır."

MHP'NİN ÖNERİSİNE AKP SESSİZ, CHP TEPKİLİ, DTP DESTEKLİYOR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 148 ve 153'nci maddeleri dahil olmak üzere bu amaçla Meclis'te yapılacak düzenlemelere MHP'nin samimiyetle katkıda bulunmaya hazır" çağrısına AKP sessiz kalmayı tercih ederken, CHP sert tepki gösterdi. DTP ise destek verebileceklerini söyledi.

Bahçeli'nin önerisine AKP yönetimi şimdilik sessiz kalmayı tercih ediyor. AKP, öneriyi incelemeden görüş bildirmenin doğru olmayacağını söyleyerek, görüş bildirmemeyi tercih etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gazetecilerin sorusu üzerine Bahçeli'nin Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerinin kısıtlanmasına ilişkin önerisine karşı çıkmadı, ancak konuyu Grup Başkanvekilleri ile değerlendireceğini söyledi.

"KEDİYE CİĞER EMANET EDİLMEZ"

CHP'liler ise Bahçeli'nin önerisine sert tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, "Anayasayı ihlal ettikleri Anayasa Mahkemesi tarafından tescil edenlere anayasa değişikliği yaptırılmaz. Kediye ciğer emanet edilmez" diyerek tepki gösterdi.

NASIL BİR SİYASİ ÇIKAR PEŞİNDE ANLAMIŞ DEĞİLİZ

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da, "Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını kısıtlamaya yönelikmiş. Sayın Bahçeli'nin bir buçuk ay önce buna benzer bir önerisi yine olmuştu. Sayın Bahçeli rejim için tehdit olacak olası anayasa değişikliklerine engel olabilmek için ve anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilmeyecek maddelerinin arkasından dolanılmasına fırsat verilmesi için her türlü anayasa değişikliğinde AKP'nin ötesinde AKP'liler adına yasa önerilerinde bulunuyor. Türbanda olduğu gibi. MHP hangi siyasi amacı güdüyor anlamış değiliz. Geniş tabanlı mutabakat önerisi de var. CHP bu mutabakatın içinde yer almayacaktır. Bu siyasi partinin yapacağı anayasa değişikliklerinde CHP yer almayacaktır" diye konuştu.

SAKINCASI YOK

DTP'liler ise MHP'nin önerisine sıcak bakıyor. DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman, "Anayasa Mahkemesi'nin yetkileri "milli egemenliğin kayıtsız şartsız ulusa ait olan" konularda onun üzerinde olmamalı. Eğer Anayasa Mahkemesi halkın egemenliğinin üstünlüğünü kabul edecekse, ona göre bir düzenlemeye tabii tutulacaksa normal karşılamak lazım. Şu anda o tartışma var. O tartışmanın giderilmesi yönünde Meclis'e bir düzenleme gelirse desteklemem lazım" dedi.

Tepeden tırnağa bir anayasa düzenlemesi gerektiğini savunan Yaman, ülkenin çıkarları doğrultusunda ulusun egemenliğinin üzerinde başka bir kurumun kuruluşun oluşmaması bakımından bir düzenlemede sakınca görmüyorum" dedi.

(ANKA)