kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Varlık Barışı'na İtalya modeli!

Sağ olsun! Başımıza ne geliyorsa, "Siyaset amigoları"
ile "İdeolojik ağabeyliğe" soyunmuş çok bilmiş yazar takımından geliyor! Bu ağabeyler her şeyi biliyor!.. Nedense hep yanılıyorlar!!! Bu kez kalemlerine Varlık Barışı'nı doladılar. Popüler olacaklar ya, hâlâ yazıyorlar! Kamuoyunu yanıltmaya devam ediyorlar.
O yüzden okuyucular dikkatli olmalı. Bilgi kirlenmesine karşı kendilerini korumalı. Çünkü varlık barışı yeni bir çalışma değil! Sonuçta Vergi Konseyi, iki yıldır konu üzerinde kafa yoruyor. Konsey'in konuyu gündemine almasının nedeni olan kurum OECD . Yaklaşık üç yıldan bu yana İsviçre'yi uyarıyor. "Kara para aklıyorsun" diyor.
Bu uyarı pek çok ülkenin gözünü açtı, çoğu ülke İsviçre bankalarındaki paraya göz dikti. Ülkeler arasında para çekme yarışı başladı bile.
Türkiye ne yapsın? Hem güvenli sığınak arayan parayı, hem de şirketlerin kendi bilançolarında yurtdışı borcu gibi gösterdikleri kredileri geri çekmek için fırsatı iyi değerlendirmek istedi.
Vakit kaybetmedi...
AB'nin Euro'ya geçişinde bu modeli deneyen iki ülkeyi, İtalya ve
Almanya'yı yakın takibe aldı.
İtalya, yurtdışında 500 milyar Euro para olduğu varsayımıyla vergi oranlarını düşük tuttu. 60 milyar Euro'ya yakın bir para girişi sağladı.
Almanya, vergi indirimi yapmadığı için para çekemedi. Vergi Konseyi yaptığı inceleme sonucu Maliye'ye İtalya Modeli'ni önerdi.
Bu önerinin yanında İstanbul'un bir finans merkezine dönüştürülmesi projesi üzerinde de kapsamlı bir çalışma yapıldı. İsviçre'deki "Security House" ( Güvenlik Evleri) denilen sistemin İstanbul'da kurulması gündeme geldi. Hatta Çatalca ile Kartal arasında arazilere bakıldı, yer seçimi konusu tartışıldı.
Hedef belliydi; İsviçre bankalarındaki parayı çekmek!.. Maliye Bakanlığı ve Vergi Konseyi'nin yanında MASAK, Adalet Bakanlığı, DPT, TMSF, BDDK, SPK, Hazine, Dış Ticaret olmak üzere pek çok kamu kurumundan 30 kişinin bir araya geldiği çalışma havuzu oluşturuldu. İki yıldır üzerinde çalışılan konu, küresel mali krizle birlikte öne çekildi.
Tahmin yapmak zor ama Vergi Konseyi'ne göre; yurtdışında kayıtdışı 30 ile 35 milyar dolar arasında bir para var. Buna Türk müteşebbislerinin olası parası da ilave edilirse yaklaşık söz konusu para 100 milyar dolar. Amaç, aynen İtalya'da olduğu gibi bu paranın yüzde 10'unu yani 10 ile 12 milyar dolar arasındaki parayı çekmek. Bu operasyonla Türkiye'nin dış borç stokunu da azaltabilmek.
Olay bu. Ne diyelim, yapın görelim!..