kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türk camisine kadın eli değdi"

Giriş Saati : 22.10.2008 14:55
Güncelleme : 22.10.2008 22:20
Yeni Haber
ABD'deki Ulusal Kamu Radyosu (NPR), Türkiye'deki bir caminin inşasında kadın mimarın devreye girdiğini, bunun da yapının görünüşüne yansıdığını haber yaptı.

Kadının İslam'daki yerinin Müslüman dünyasında her zaman tartışıldığına dikkat çeken NPR, başörtüsü sorunlarının yaşandığı Türkiye'de başı açık bir kadın mimarın cami inşasında rol oynadığını, bunun da bir 'dönüm noktası' olduğunu savundu.

Haberde, asırlarca Müslümanlara başkentlik yapmış olan İstanbul'da çok sayıda tarihi cami olduğu, bununla birlikte yeni çabaların kente "eşsiz" bir hava katacağı aktarıldı.

NPR'ın haberinde, geçtiğimiz günlerde İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin de gündeme getirdiği İstanbul'daki Şakirin Camii'ne yer yerildi. Caminin iç mimarı Zeynep Fadıllıoğlu'nu "bir caminin içini dizayn eden ilk kadın" olarak niteleyen NPR, Fadıllıoğlu'nun entelektüel bir Türk kadını olduğuna dikkat çekti.

Zeynep Fadıllıoğlu, Amerikan radyosuna verdiği demeçte "Daha önce bir kadının caminin içini dizayn ettiğini sanmıyorum. İnsanların Allah ile başbaşa kalmalarını daha iyi hissettirmek istedik. Bu, aynı zamanda yapının daha çağdaş olmasını sağladı" dedi.

Şakirin Camii, İstanbul Üsküdar'daki Karacaahmet Mezarlığı'nın ana kapısının girişinde inşa edildi. Camiyi Semiha Şakir'in İngiltere'de yaşayan çocukları Ghassan, Gazi ve Gade yaptırdı. Caminin dışını ise Yüksek Mimar Hüsrev Tayla tasarladı.

CİHAN