kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünya Ergenekon'u anlayamadı

22.10.2008
Dünya basınının yoğun ilgisini çeken Ergenekon davasının ne ile ilgili olduğunu anlatmaya çalışan dünya basınının haberlerindeki farklılıklar şaşırttı. En ilginci ise Rus gazetesi Kommersant'tan geldi: Davada Rusya yanlısı gizli örgüt ortaya çıkarıldı.

* Kommersant: Tutukluların tamamı Rusya ile yakın ilişkiler içinde. Perinçek defalarca kez Rusya'ya giderek Avrasya Hareketi Başkanı Aleksander Dugin ile görüştü. Emekli General Eruygur da Türkiye'nin NATO'dan çıkarak Rusya ve Çin'in yer aldığı Şangay birliğine girmesini, Rusya ve İran'la askeri ittifak istiyor

* Daily Telegraph: Yargılananlar AKP'yi yok etmeye çalışanlar.

* Guardian: PKK'ya karşı savaşı kışkırtanlar Ergenekon sanıkları. Yıllardır Türk Ordusu içinde yer alıyorlar.

* New York Times: Başbakan Erdoğan davayı kendisine 'İslamcı Gündem'i olduğu suçlamasında bulunanları susturmak için açtı

* El Pais: İlk kez aşırı sağın dokunlmaz bir kastı yargılanmaya cesaret edildi. Bu yüzden sembolik değeri tartışılmaz

* Telegraph: Grubun eylemlerinden acıyı en çok azınlıklar çekiyor.

* FT: Yargılananlar kökleri siyasi İslam'da olan AKP karşıtı laikler. Ancak davanın bir medya sirkine dönüştürülmesinden korkuluyor.

* El Mundo: Hükümetile liberal gazeteler ve İslamcılar davayı tarihi bir adım olarak görürken, muhalefet ve milliyetçi basın olayı hükümetçe yönetilen siyasi bir yargılama olduğuna inanıyor.

* Le Monde: Türk tarihinin en büyük davasında yargılananlar arasında avukat, gazeteci, eski generaller ve mafya üyeleri var. Bazı kesimler 'Akp'yi kapatma davasının rövanşı' diyor.