kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bugün seçim olsa Obama başkan

22.10.2008
Barack Obama, sadece anketlerde değil eyalet seçimlerinde de önde. 50 eyaletten 21'i garanti. Eyalet oyları 277'ye çıktı. Başkanlık için 270 gerekiyor..
ABD Başkanlık seçimlerine iki hafta kala Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama Cumhuriyetçi rakibi John McCain'e karşı üstünlüğünü iki cephede de sürdürüyor. Obama, hem ulusal anketlerde hem eyalet seçimlerinde önde. Dün açıklanan Rasmussen anketinde Obama yüzde 50, McCain ise yüzde 46 destek aldı. Washington Post gazetesi ve ABC televizyonunun anketinde ise Obama yüzde 53 oy alırken McCain yüzde 44'de kaldı. Anket ortalamalarına göre ise son 9 anketi birlikte değerlendiren RealClearPolitics kuruluşu, Obama'nın McCain'in ortalama 5,8 puan önünde gittiğini bildirdi. Obama'nın iki cephedeki üstünlüğüne vurgu yapan News Max dergisi, CNN televizyonu ve International Herald Tribune gazetesi, "Eğer seçim bugün olsaydı, zafer Obama'nın olurdu" yorumunda bulundular. Bazı eyaletlerde katılımı artırmak için şimdiden oy verme işleminin başladığını hatırlatan CNN, Obama'nın 50 eyaletin toplam 538 oyundan 277'sini garantilediğini söyledi.

FARKA RAĞMEN KUŞKU
ABD'nin seçim haritasını yayınlayan ve eyalet oylarından sadece 270 oy alan adayın başkanlığı kazandığını vurgulayan News Max dergisi ise, "Seçim haritasında mavi ile işaretlenen 21 eyalette Obama'nın zaferi garanti. Açık mavi ile işaretlenen 6 eyalette de Obama 5 puan önde. 5 sarı eyalet ise şu an kararsız" ifadesini kullandı. McCain'in sadece 11 eyaleti (kırmızı) garantilediğini hatırlatan News Max, Cumhuriyetçi adayın sadece pembe ile gösterilen 6 eyaleti kazanma ihtimali bulunduğunu yazdı. Ancak bütün bu farka rağmen 'ırk faktörünü' göz önünde uttan uzmanlar yine de sonuçtan emin değiller. Amerikalı siyasetbilimci Donald Fowler, "Seçimler öncesinde yapılan anketlerde Obama şanslı görünse de bazı Amerikalılar sandığa gittiğinde ırkçı düşünerek karşı oy kullanabilir" dedi.
Haberin fotoğrafları