kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nobel Barış Ödülü'nün sahibinden düzen çağrısı

Giriş Saati : 22.10.2008 14:35
Güncelleme : 22.10.2008 22:20
Yeni Haber
1984 Nobel barış ödülü sahibi Güney Afrikalı eski piskopos Desmond Tutu, BM'ye üye ülkelere ''küçük kalibreli silahların satışının bir sonucu olan katliamı durdurma'' çağrısında bulundu.

Bu ticareti yasaklayan anlaşmanın (ATT) kabul edilmesine destek veren Desmond Tutu, dün BM'nin 192 üyesinin misyonlarına gönderdiği mesajda, küçük kalibreli silahlarla düzenlenen saldırılarda dünyada son 2 yılda 750 bin kişinin öldüğünü vurguladı.

Desmond Tutu, mesajında, ''Bu cinayetlerin temelinde yatan silahların ölümcül ticaretini düzenlemek için harekete geçebilirsiniz, geçmelisiniz. Daha fazla bekleyemeyiz. Bu katliamı durdurmanın zamanı gelmiştir'' ifadesini kullandı.

BM'nin silahsızlanma komisyonunun gelecek hafta ATT anlaşmasına ilişkin karar tasarısını ele almasına az bir zaman kala BM üyelerine mesaj gönderen Desmond Tutu, bazı ülkelerin bu anlaşmaya muhalefet ettiğini, bunların, her yeni ilerlemeyi engelleme, geciktirme niyetinde bulunduğunu söyledi.

Bu ülkelerin, anlaşmanın gerekli olmadığı ya da uygulanamayacağı gibi bahaneler öne sürerek diğerlerini etkilemek peşinde olduğunu ifade eden Desmond Tutu, ''Onların kazanmasına izin verilmemeli. Kaybedilen insanların sayısı çok arttı'' ifadesini kullandı.

Mesaj, çatışmaları alevlendirdiği, yoksulluğu körüklediği ve insan hakları ihlallerini kolaylaştırdığı düşünülen silah satışlarını açık biçimde yasaklayan bir anlaşmaya varılması için çabalayan kampanya üyeleri tarafından dağıtıldı.

Kampanya Uluslararası Af Örgütü, Oxfam International ve küçük kalibreli silahlarla ilgili uluslararası eylem ağı tarafından 2003'te başlatılmıştı. 2006'da ise BM Genel Kurulu'nda bu silahların ticaretini engellemeyi hedefleyen bir anlaşma hazırlanmasına yönelik süreç başlatan bir karar tasarısı geniş ölçüde kabul edilmişti. Sadece ABD aleyhte oy kullanmış, 24 ülke de oylamada bulunmamıştı.