kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"El Kaide eriyor"

Giriş Saati : 22.10.2008 08:44
Güncelleme : 22.10.2008 22:20
Yeni Haber
ABD'nin Afganistan ve Irak işgallerinden sonra dünyayı kasıp kavuran El Kaide terörünün gittikçe erimeye başladığı, bunda da Müslümanların örgüte uzak durmasının sebep olduğu belirtildi.

Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi İslami hareketler uzmanı Dia Raşvan, Irak'tan Afganistan'a, Suudi Arabistan'dan Avrupa'ya örgütün iyice eridiğini, artık terör eylemlerinde kullanacak insanlar bulamadığını ifade etti.

Gelecek ve Stratejik Araştırmalar için Uluslararası Merkez (ICFS) tarafından düzenlenen 'El Kaide, günümüzdeki yönelimler ve gelecek riskleri' konulu konferansta konuşan Raşvan, Arap ve Müslümanların örgütün iç yüzünü bildiğini ve bu yüzden de örgüte uzak durduğunun altını çizdi.

Raşvan, "Özellikle Irak'ta her gün intihar eylemleri düzenleyen örgüt artık ayakta kalma mücadelesi veriyor. Bu diğer ülkelerde de böyle. Suudi Arabistan'da örgüt tamamen bitti. Pakistan'da ve Afganistan'da da böyle. Bu iki ülkede Taliban artık sahnede. Mısır'da zaten hiçbir zaman olmadı" dedi.

Örgütün şu anda sadece Kuzey Afrika ülkelerinde var olmaya çalıştığını vurgulayan Raşvan, özellikle de selefi grupların etkin olduğu Cezayir ve Fas'ta El Kaide'nin terör eylemleri gerçekleştirebildiğini, ancak bu ülkelerde de El Kaide'nin etrafındaki çemberin daraldığına işaret etti. Raşvan, Mısır'daki Müslüman Kardeşlerle diğer ülkelerdeki İslami grupların da bu örgüte mesafeli durması, hatta bazılarının onu terör örgütü olarak adlandırmasının El Kaide'nin bitişini sağlayan en önemli etmenlerden biri olduğunu söyledi.

ICFS Başkanı Emekli General Ahmet Fahr ise örgütün hem dünya barışı için ciddi bir tehdit olduğunu, hem de İslam'ın terörle bir olarak anılmasına sebep olduğunu dile getirdi. Cihan'a konuşan Fahr, son yıllarda Mısır'da meydana gelen terör eylemlerinin kesinlikle El Kaide ile bağlantılı olduğunu öne sürdü. Müslüman Kardeşlerle El Kaide'yi bir tutmanın söz konusu olmadığını ifade eden Fahr, fakat Müslüman Kardeşler içinde bazı unsurları El Kaide ile irtibatlı göstermenin çok da yanlış olmayacağını iddia etti.

Bu arada Amerikalı yetkililer ise El Kaide'nin bitmeye başlamasının başlıca sebebi olarak istihbarat örgütleri arasındaki işbirliğini gösteriyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de yapılan Dünya Güvenlik Forum'unda konuşan NBC Televizyonu terör uzmanı Michael A. Sheehan, örgütün artık büyük eylemler gerçekleştiremediğini, ancak küçük çaplı terör faaliyetlerine kalkışabildiğini belirtti.

CİHAN