kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İtalyan üniversitelerinde protesto gösterileri

Giriş Saati : 22.10.2008 12:39
Güncelleme : 22.10.2008 22:20
Yeni Haber
İtalya'da üniversite öğrencileri, Silvio Berlusconi hükümetinin üniversitelerin ödeneklerini kısıtlamasını protesto ediyor.

Roma, Milano, Bologna, Floransa, Napoli ve Palermo kentlerinde dünden bu yana süren protesto eylemleri sırasında kimi fakülteler öğrencilerin işgal eylemine de sahne oluyor.

Eğitim Üniversite ve Araştırma Bakanı Maria Stella Gelmini tarafından hazırlanan kararname, üniversitelere tahsis edilen ödenekleri kısıtlamasının yanı sıra yüksek öğretim kurumlarının özelleştirilmesini özendirici düzenlemeler de içeriyor. Ancak üniversitelerde reform iddiasıyla hazırlanan kararname, öğretim üyelerinin mensup oldukları sendikaların ve öğrencilerin yoğun protesto eylemleriyle karşılaştı.

Boykot ve işgal eylemleri, pek çok fakültede eğitim ve öğretimin aksamasına neden oluyor. Roma La Sapienza Üniversitesi Fizik Fakültesi, Torino Üniversitesi'nde ise Beşeri İlimler Fakültesi bugün öğrencilerin işgaline uğradı. Öğrenci temsilcileri, kararnameyi protesto amacıyla fakülteyi işgal ettiklerini duyurdular.

Eylemler nedeniyle zaman zaman öğrencilerle güvenlik birimleri arasında gerilimli anlar da yaşanıyor. Dün Milano'da bir grup öğrenci Cadorna semtindeki tren istasyonunu da işgale kalkıştı. Ancak polisin engellemesiyle karşılaşan öğrencilerle güvenlik birimleri arasında ciddi bir arbede yaşandı.

Lazio Bölge Yönetimi ise Gelmini'nin imzasını taşıyan kararnamenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Lazio Bölge Yönetimi Başkanı Piero Marazzo, bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bölge yönetimi olarak Anayasa Mahkemesine başvurmayı kararlaştırdık. Yapılabilecek en iyi şey kararnamenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmaktan ibaret" dedi.

Ana muhalefet Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Walter Veltroni ise Berlusconi hükümetini Gelmini kararnamesini geri çekmeye çağırdı.

AA