kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Burada üç din bir arada yaşıyor

17.10.2008
1960'lı yıllarda Galata'nın ana nüfusunu Ermeniler ve Rumlar oluşturuyordu. Ancak çifte vatandaşlıklarla birlikte baskıların artması sonucu, bölgeden göç başladı.
Aslında Galata, 6-7 Eylül olaylarında çok da hasar görmedi. 70'li yıllarda zengin Rumlardan boşalan yerlere, Balat'ın yoksul Musevileri yerleşti. Bu yüzden de bölgede hem Rum hem de Musevi kiliseleri mevcut. Galata'da sinagoglar, camiler ve farklı mezheplere ait kiliseler iç içe yaşıyor.
Cuma günleri cuma namazı ile dolan camiler yerini pazar günleri kilise ayinlerine ve sinagog düğünlerine bırakıyor. Ancak eskiden bir Yahudi ilkokulunun tören salonu olan Neva Şalom sinagogunun olduğu Büyük Hendek Caddesi artık pazar günleri güvenlik nedeniyle kapatılıyor. Daha önce bombalı saldırılara uğrayan sinagog güvenlik önlemlerini artırsa da, ayinlere ve düğünlere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Son 10 yıldır bölgeye en çok da turistlerin rağbet gösterdiğini düşünürsek Galata, Kuledibi tam bir dinler ve diller mozaiği olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.
1961 yılında İlhan Berk, Kuledibi'nin fotografisini çıkartırken, semtte, iki kahve, dört berber, bir kadın berberi, dört bakkal, dört kasap, beş manav, iki helvacı, dört tuhafiyeci, üç elektrikçi, iki mezeci, iki kolacı, iki eskici, üç tekneci, bir kontraplakçı, bir basımevi, bir mermerci, bir eczane, bir balıkçı, iki terzi, iki nalbur, bir Tekel bayii, bir hurdacı, bir fotoğrafhane olduğunu yazmıştı. Oysa bugün Kuledibi'nde neredeyse her köşe başında bir kafe, çeşitli butikler ya da farklı eğlence mekânları karşınıza çıkıyor. Tabii Kuledibi'nde yükselen tek şey kafelerin sayısı değil. Emlak fiyatları da tavan yapmış durumda.
Öyle ki bundan bir-iki yıl önce 60 bin YTL'ye satılan evler, şimdi milyonlara alıcı buluyor.