kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Tezkereyi reddetmeniz çok hoştu

OLKAN ÖZYURT / ANTALYA
17.10.2008
Altın Portakal Film Festivali'ne gelen ve Cehennem Silahıfilmleriyle tanınan Danny Glover, ABD'de seçilecek ba.kanın sadece vatandaşlarını temsil etmeyeceğini, tüm dünya için ne yapacağının da önemli olduğunu söylüyor..
Cehennem Silahı serisi, Mor Yıllar, Lütfen Başa Sarın, Testere gibi filmleriyle tanınan siyahi aktör Danny Glover'ın, Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne geleceğini duyunca heyecanlanmıştık. Kendisi ünlü bir oyuncu olmanın ötesinde birçok konuda radikal görüşleri olan bir ABD vatandaşı olarak tanınıyor. Küba Devrimi'ne inanıyor, Venezüella Devlet Başkanı Chavez'in de dostu. Glover, son filmi Körlük'ün galasına katılmadan önce yol yorgunluğunu bahane etmeden SABAH'ın sorularını cevapladı.

- Siyah hakları konusunda aktivist bir aileden geliyorsunuz. Siz de üniversite döneminde bu tür çalışmalara katılmışsınız. ABD'de bir siyahın başkan seçilme olasılığının olduğu günleri yaşıyoruz. Bu seçimin dünyanın gidişatına nasıl bir etkisi olabilir?
- ABD'deki seçim önemli ve belirleyici olacak. Çünkü ABD'deki ve dünyadaki insanlar sadece değişimi değil hakikati de bilmek istiyor.
Bilmek istediğimiz gerçek de; açlık sınırında yaşayanlarla zenginler arasındaki uçurumun niye derinleştiği. Bunun yanı sıra dünyamıza olanlarla da ilgili gerçeği bilmemiz gerekiyor. Dünya çevresel olarak neden çürümeye devam ediyor? Bu gerçekleri öğrenmek istemeliyiz. Eğer bizim de dünya için fedakârlık yapmamız gerekiyorsa bunların ne olduğunu bilmemiz şart.
İçinde yaşadığımız ekonomik sistem insanların çoğuna ve toprak anaya zarar veriyorsa bu sistemi sorgulamamız gerek.
Sadece zenginlerin zenginliğini artıran bir ekonomik sistem yerine tüm insanlığın mutlu olma olasığı yüksek olan bir sistem yaratmamız lazım.
Söylediklerimin ideolojiyle hiçbir alakası yok. Yaşadığımız sistemin insanlar tarafından tasarlandığını herkes kabul ediyor. İnsanların siyah olması, mavi olması önemli değil önemli olan; insanlığın yararına bir sistem kurulabilir mi? Bunu düşünmemiz gerek. Çünkü ABD'de seçilecek başkan sadece 300 milyon insanı temsil etmeyecek, geriye kalan 6 milyar insan için ne yapacak; bu çok daha önemli.

- Hugo Chavez ve Fidel Castro ile yakın dost olduğunuz doğru mu?
- Evet Chavez'in arkadaşıyım ve Küba Devrimi'nin de destekleyicisiyim.
Hem Venezuella hem de Küba halkını destekliyorum.
Castro ile üç kere görüştük.
Castro'nun Afrika'daki kolonyal dönemin sonuna yaptığı katkıyı çok takdir ediyorum. Afrika'nın bağımsızlaşmasında en büyük katkının Küba halkından geldiğini düşünüyorum.
Onların Mozambik, Libya ve Angola için yaptıkları takdire şayan bence.

- Her ikisi de muhalif kimlikler. Bu isimlerle dostluğunuz sanat hayatınızı nasıl etkiliyor?
- Bilemiyorum. Ama ben inandığım şeyleri düşünüyor ve yapıyorum. Size neye inandığımı da söyleyeyim: Dünyada bazı insanlar tarafından harika işler yapılıyor.
Mesela Venezüella'da Chavez'in, Küba'da Castro'nun yaptıkları gerçekten harika işler. Küba'da devrim olduğunda 13 yaşındaydım. O dönem yaşananların olağandışı olduğunu düşünüyorum.
Önümüzdeki yıl Küba devrimi 50. yılını kutlayacak.
Küba'daki sağlık sistemi, eğitim sistemi, doğan çocukların yaşama oranına bakın; dünyadaki en iyi değerler çıkar karşısınaza.