kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
UEFA’nın 5 yıldızlı stat unvanını taşıyan Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı, 20 Mayıs 2009’da UEFA Kupası finaline evsahipliği yapacak.

Vizeleri verdik finalde yokuz!

BÜLENT TİMURLENK
17.10.2008
2005 şampiyonlar Ligi finaliyle ilk sınavını veren, 2009 UEFA finaliyle ikincisine hazırlanan Türkiye, Euro 2016'nın ev sahipliği için hazır mı? UEFA, adaylardan 12 stat isteyecek; yolun neresindeyiz, ne yapmalıyız?..
''2008 Avrupa Şampiyonası adaylığımızda tecrübesizdik ve eleme turunda elendik. Bugün ise daha tecrübeliyiz. Ancak bu organizasyon için modern statlara ihtiyaç var. Statlarımız hazır olmadan yapma garantisi göstersek bile UEFA bunu dikkate almıyor.
Kayseri'de 33 bin kişilik stat yakında devreye girecek. Antalya'da yine bir stat kısa süre sonra açılacak. Galatasaray'ın Seyrantepe'deki stadı da tamamlanacak.
Hazır haldeki tek stadımız Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı ile birlikte dört stat hazır hale gelecek. Bursa, Sivas ve Trabzon gibi illerimizin de stat projeleri var. 2016 için en hazırlıklı adayın Türkiye olacağına inanıyorum." 3 Haziran 2008 tarihli bu açıklama, merhum Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan'a ait.
5 Temmuz'da kaybettiğimiz Doğan'ın projelerinin takipçisi olacağını söyleyen Mahmut Özgener ve yönetimi, yıl sonuna kadar başvurulması gereken Euro 2016 resmi adaylığı için UEFA'nın kapısını hala çalmadı. Türkiye'nin dört bir tarafında stat inşaatları devam ederken ve yeni projelerin temelleri atılırken Futbol Federasyonu'nun takvimindeki tek organizasyon, Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki UEFA Kupası finali...
Türkiye'nin Avrupa Futbol Şampiyonası'na evsahipliği yapması hayal mi? Hayal olmadığını görebilmemiz için Euro 2008'e aday olduğumuz günlere dönmemiz lazım.
Komşu Yunanistan ile ortak aday olduğumuz Euro 2008'i kazanma ihtimalimiz elbette ki yoktu! O tarihte Atatürk Olimpiyat Stadı dışında şartnameye uygun tek stadı olmayan Türkiye, stat maketleriyle Avrupa futbolunun patronunun karşısına çıkınca "Komşunuzla beraber dersinizi çalışın, öyle gelin," cevabını aldı.
Türkiye girdiği ilk sınavı 2005 Şampiyonlar Ligi finalinde Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki başarılı organizasyonla verdi. Final sınavına girebilmek için UEFA'nın ikinci vize tarihi de pek fazla gecikmedi. 52 üyeli UEFA, dört yıl sonra UEFA Kupası'nın finali için Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadı'nı seçti. 20 Mayıs'ta vize için dersini çalışan Türkiye, Euro 2016 için adaylık başvurusu yapsa sorulardan nereden gelecekti? İşte UEFA'nın final soruları...
Euro 2016 için adaylık başvurularını 2008 sonuna kadar toplayan UEFA, evsahibi ülke(ler)in ismini 2011'de açıklayacak. 2000 yılında ilk kez iki ülke, Hollanda ve Belçika'nın evsahipliğini yaptığı turnuvanın 2008'de İsviçre ve Avusturya, 2012'de ise Polonya ve Ukrayna'ya verilmesi, 2016'da da ikili ortaklıkların daha şanslı olduğunun göstergesi. Üstelik 16 ülkenin katıldığı finalleri 2016'da 24 ülkenin katılımıyla gerçekleşeceğini açıklayan UEFA'nın, yüzölçüm olarak büyük bir ülkeye ya da iki ülkenin güçbirliğine ihtiyacı var. Tüm adayları sıkıntıya sokan ise, UEFA'nın talep edeceği stadyum sayısı. 16 ülkenin katıldığı finallerde sekiz stadı yeterli gören UEFA, 24 ülkenin katılacağı Euro 2016'da, -1982 ve 1994 Dünya Kupaları'nı örnek alırsa- adaylardan 12 stat isteyecek.
Üstelik UEFA, bu statlardan en fazla ikisinin bir şehirde yer almasını şart koşuyor. İş, elbette eski statları elden geçirmekle ya da yenilerini inşa etmekle bitmiyor. Turnuvaya gelecek yüzbinlerce taraftar için uluslararası havaalanlarına, şehirlerarası ulaşım kolaylığına (hızlı tren, feribot, otobüs), konaklama için yüzlerce otele ve yeme-içme-eğlence için binlerce mekana; hatta şehirlerde büyük meydanlara ihtiyaç var.
Haberin fotoğrafları