kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Dizüstüne iki yeni elma düştü

KAYA GENÇ
17.10.2008
Apple'ın patronu Steve Jobs yeni MacBook modellerini açıkladı; işte yeni bir tasarımla piyasaya sürülen bilgisayarların göze çarpan özellikleri..
Boyut aynı, malzeme değişti
Yeni MacBook, eski modellerde olduğu gibi 13.3 inç'lik bir ekrana sahip. Değişen ise Apple'ın dizüstü bilgisayarlarda kullandığı malzeme ve yöntem oldu. Tek bir alüminyum parçadan oluşan MacBook ve MacBook Pro'lar uçak parçaları üreten uçuş endüstrisinin teknolojisiyle inşa ediliyor. MacBook'tan önce Apple, iBook isimli dizüstü serisini üretiyordu ve MacBook'lar tıpkı iBook'lar gibi polikarbonat kasaya sahipti (hani şu piyano gibi parlak yüzeyli olanlar). Alüminyum kasaları ise daha önce MacBook Air'da görmüştük.

Trackpad'in düğmesi gitti
Dizüstü bilgisayar kullanıcıları, parmak uçlarıyla 'trackpad' üzerinde fare imlecini hareket ettirip alttaki düğmeyle de tıklama yapmaya alışık.
Oysa yeni MacBook'larda bu düğme ortadan kalkmış. Bunun yerine 'trackpad' alanına dokunarak tıklamayı gerçekleştirebiliyorlar. Bu sayede parmağınızı hareket ettirebileceğiniz alan genişliyor. Asıl önemlisi, iPhone'da örneğin ekrandaki bir fotoğrafın konumunu değiştirip büyütüp küçültmek için geçerli olan parmak hareketlerini yeni MacBook da algılıyor. Aynı anda iki parmağınızı trackpad'de aşağı kaydırırsanız ekranda açık web sayfası da aşağı kayıyor. Parmağınızla bir daire çizerek ekrandaki fotoğrafı döndürmek gibi numaralar, Apple'ın patentini aldığı yeni bir teknolojinin nimetleri.

Klavyenin ışığı açık kalmış
Daha önce MacBook Pro ve MacBook Air'lerde standart olan klavye ışıklandırması artık MacBook'lara da geliyor. Beyaz modellerde de klavye tuşları siyah renk olmuş, karanlık ortamlarda otomatik olarak harşerin ışığı yanıyor.

Blu-Ray yok
Yeni MacBook'larda Blu-ray filmleri izlemek için bir sürücü olacağını bekleyenler fena yanıldı. PlayStation 3 sahiplerinin nimetlerinden faydalandığı yüksek çözünürlüklü filmleri izlemek için Apple kullanıcılarının farklı yollar bulmaları gerekiyor. Mesela iTunes Store'dan film indirmek gibi... Apple'ın, film satma işini Blu-ray disk üreticilerine bırakmayıp kendi kontrolünde tutmaya çalıştığı için böyle bir karar aldığı söyleniyor.

LED aydınlatmalı ekran
MacBook'ta yeni bir ekran teknolojisi, LEDaydınlatmalı ekran kullanılmış. Görüntü kalitesini iyileştirip enerji tasarrufu sağlayan ve yapımında cıva kullanılmayan LED teknolojisi bundan böyle LCD ekranlarda giderek yaygınlaşacak.

Ekran kartı yıkılıyor
NVIDIA GeForce 9400M ekran kartı olan MacBook, özellikle üç boyutlu oyunlarda, grafik ve video uygulamalarında çok başarılı. Daha önce NVIDIA ekran kartlı MacBook kullanmayanlar, iMovie veya Final Cut gibi kurgu programlarında özellikle büyük bir fark görecekler.

Daha küçük olmayacak
iPhone'un yaratıcısının daha küçük bir dizüstü bilgisayar üreteceğini bekleyenler de salı günkü tanıtımdan mutsuz ayrıldı. Apple yetkilileri gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Netbook olarak bilinen 8-9 inç ekranlı, MacBook Air gibi disk sürücüsüz ve asıl işlevi internete bağlanmak olan sistemleri izlediklerini ancak bu tür modellerin üretimine henüz geçmeyeceklerini söylediler. Endüstri gözlemcileri Apple'ın ucuz ürünler piyasaya sürmesinin kötü bir strateji olduğu yorumunu da yapıyor. Mac Mini ve fiyatı düşürülen MacBook'ların buna rağmen satışlarının çok iyi gitmemesinin Apple'ın şirket imajına zarar verdiğini söyleyen teknoloji yazarları, bu açıdan şirketin Netbook pazarına girmeyerek iyi yaptığını yazıyor.
Haberin fotoğrafları