kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak'la ABD arasında güvenlik anlaşması

Giriş Saati : 16.10.2008 10:36
Güncelleme : 16.10.2008 23:35
Yeni Haber
ABD ve Irak arasında aylar süren zorlu müzakerelerden sonra iki ülkenin uzun vadeli ilişkisini belirleyecek güvenlik anlaşması hususunda bir taslak metin hazırlandı. Henüz kesinleşmeyen anlaşmada, müzakerelerin en önemli noktası olan Amerikan askerlerinin yargıdan muafiyeti meselesinde taraflar, taleplerine kısmi olarak kavuşmuş görünüyor. Buna göre Amerikan askerleri, askeri üslerin dışında ve görev harici işledikleri büyük suçlarda Irak mahkemelerinde yargılanacaklar.

Taslak anlaşma metni ayrıca Amerikan askerlerinin haziran sonuna kadar Irak şehirlerinden ayrılmalarını, 31 Aralık 2011'e kadar da ülkeden tamamen ayrılmalarını öngörüyor. Irak hükümetinin, eğitim ve güvenlik desteği için bu askerlerden bir kısmının ülkede kalmasını isteyebileceği de öngörüler arasında.
Yine taslak anlaşma, Iraklılara Bağdat'taki Yeşil Bölge'nin tam kontrolünü ve ABD askeri operasyonlarında daha fazla söz hakkı sağlıyor.

Iraklı bir yetkili, hükümetin anlaşma metni parlamentoya sunulmadan önce bazı ek tavizler talep edebileceğini ifade etti. Irak'ta yabancı kuvvetlerin ülkede bulunması konusunda Birleşmiş Milletler izninin süresi sene sonunda doluyor. ABD bu tarihten önce anlaşmanın yürürlüğe girmesi için bastırıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı da anlaşma metni hazırlandığını bildirdi fakat detay vermedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, "Her şey tamamlanmadan hiçbir şey yapılmamış demektir. Henüz her şey tamamlanmadı. Iraklılar halen kendi aralarında görüşüyorlar. Biz de Iraklılarla görüşüyoruz" şeklinde konuştu.

İHA