kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ekonomik kriz Obama'ya yaradı

Bercan TUTAR DIŞ HABERLER
16.10.2008
ABD ekonomisindeki çöküş 232 yıllık ülke tarihinde bir siyasi devrime yol açabilir. Kriz sayesinde, rakibi McCain'e 14 puan fark atan Obama, ilk siyah başkan olabilir. MCain'in tek şansı, 'ırk faktörü' ile Ladin'in yakalanması ve yeni bir savaş sürprizi..
Küresel çapta krize yol açan ABD ekonomisindeki çöküş, 232 yıllık ABD tarihinde ilk siyahi başkanı olmak için mücadele eden Barack Obama'nın oylarına tavan yaptırdı. Demokratların başkan adayı Obama, ağustos ayında patlak veren Gürcistan-Rusya savaşıyla kaybettiği oyları, geçen ay baş gösteren ekonomik kriz sayesinde yeniden kazandı. Ve seçime üç hafta kala da giderek derinleşen ekonomik kriz sayesinde rakibi Cumhuriyetçi John McCain'e fark attı. CBS televizyonu ve New York Times gazetesinin son anketinde Obama'nın ülke genelindeki oyu yüzde 53 çıktı. McCain ise yüzde 39'da kaldı.

EYALETLERDE DE ÖNDE
Barack Obama sadece anketlerde değil, kritik 13 eyaletin 12'sinde de önde gidiyor. Sonuçlardan çok memnun olan Obama taraftarları şimdiden zaferlerini ilan ederek, dünyaya 'yeni bir Amerika'ya hazır olun' mesajları veriyor. Ancak, şansı çok azalsa da Vietnam kahramanı John McCain hâlâ pes etmiş değil.

MCCAİN'İN 'KOZLARI'
İki önemli 'olası' gelişmenin yaşanması halinde McCain'in ipi göğüsleyeceğine inananlar var. ABD basınında sıkça dile getirilen bu 'olası' iki gelişmeden ilki, El kaide lideri Usame Bin Ladin'in paketlenip ABD'ye getirilmesi. Diğeri de dünyanın bir yerlerinde seçimin kaderini değiştirecek önemde bir savaşın çıkması. Bütün bu spekülasyonlara ve anket sonuçlarına rağmen ABD'deki 'ırk faktörünü' göz önünde bulunduran uzmanlar, "Beyazların eli sandık başında Obama'ya oy vermeye varmayabilir" ihtimalini de göz ardı etmiyorlar.