kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mahkumun intiharından Fransa suçlu bulundu

Giriş Saati : 16.10.2008 15:28
Güncelleme : 16.10.2008 23:35
Yeni Haber
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ağır psikolojik sorunları bulunan bir mahkumun hücresinde kendini asarak intihar etmesinden dolayı Fransa'yı suçlu buldu.

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkıyla ilgili 2. maddesinin Fransa tarafından ihlal edildiği görüşüne vardı.

Paris yakınlarındaki Bois-d'Arcy ceza evinde bulunan Joselito Renolde isimli mahkum, ceza evi kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutulduğu tecrit hücresinde 2000 yılında kendisi asarak intihar etmişti.

Mahkum, hayatına son vermeden üç gün önce yine intihar girişiminde bulunmuştu.

AİHM, gerekçeli kararında, "ceza evi idaresini, mahkumun psikolojik sorunlarını bilmesine rağmen gerekli önlemleri almamakla" suçladı.
Fransa'da ceza evlerinde yılbaşından bu yana intihar eden mahkum sayısında büyük artış oldu.

Son olarak Metz kentindeki ceza evinde 16 yaşındaki bir mahkumun intiharından sonra, 2008 yılı başından bu yana intihar edenlerin sayısı 87'ye çıkmıştı.

İntihar vakalarını giderek artması ve kamuoyunun tepkisi üzerine Adalet Bakanı Rachida Dati, ceza evi koşullarının iyileştirilmesi ve intiharların önüne geçilebilmesi için bir dizi önlem paketi hazırlayacaklarını söylemişti.

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyle Mücadele Komitesi, yayımladığı raporlarda, Fransız ceza evi koşullarına ilişkin ağır eleştirilerde bulunuyor.

AA