kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İnternet görüşmeleri istihbarat çalışmalarını güçleştiriyor

Giriş Saati : 16.10.2008 09:38
Güncelleme : 16.10.2008 23:35
Yeni Haber
İngiliz polisi, internet üzerinden yapılan telefon görüşmelerinin istihbarat çalışmalarını güçleştirdiğini ve her türlü suçun takibinde zorluk yarattığını açıkladı.

Her geçen gün daha çok kişinin telefon görüşmelerini internet üzerinden yaptığını belirten İngiliz güvenlik birimlerinin yetkilileri, bunun polis ve istihbarat birimlerinin kimin kimi aradığı, aramanın nereden nereye yapıldığı ve ne kadar sürdüğü gibi unsurları takibini imkansız hale getirdiğini bildirdi.

Polis ve istihbarat yetkilileri, müşterisine detaylı fatura göndermek zorunda olan cep telefonu şirketlerinin aksine, internet üzerinden görüşme yaptıran sistemlerin böyle bir zorunlulukları bulunmaması ve bu tür detayları kayıt altına almamaları en büyük güçlüğü oluşturuyor.

İngiltere İçişleri Bakanı Jacgui Smith, dün konuyla ilgili olarak hazırlanan bir planın detaylarını açıkladı. Smith, çıkartılacak bir yasayla hükümete internet üzerinden hizmet veren firmaların ellerindeki verilerden faydalanma hakkının da tanınmasını sağlamaya hazırlandıklarını bildirdi. Smith, bu sitelere Facebook, Bebo gibi sosyal internet ağları ile oyun ve kumar sitelerinin de dahil olduğunu belirtti.

İngiliz basını, bu yasal düzenleme ihtiyacının, polisin her geçen gün daha çok sayıda terör örgütü ve organize suç şebekesinin iç iletişimlerinde bu tür internet sitelerini kullandıklarının ortaya çıkmasından kaynaklandığına dikkati çekiyor.

İngiltere'de güvenlik birimleri, cep telefonu şirketleri gibi iletişim hizmeti sağlayıcısı firmalardan ellerindeki görüşme trafiğine ilişkin verileri isteyebiliyor.

Ancak iletişim dünyasındaki hızlı gelişmeyle ortaya yeni servis sağlayıcılarının çıkması oyun siteleri, sosyal ağlar, müzayede ve satış siteleri ile kablosuz internet erişimi gibi yeni teknolojiler polisin ve istihbarat birimlerinin çalışmasını güçleştiriyor.

AA