kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin girişimiyle Paris’te yapılan zirveye, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet ve Euro kullanmayan İngiltere’nin başbakanı Gordon Brown da katıldı.

Avrupa Birliği zordaki bankalarını güvenceyle cesaretlendirecek

13.10.2008
AB'nin Euro para birimini kullanan 15 üyesi zordaki bankaları güvence altına alacak. Bu güvence yeterli olmazsa devletler bankalardan hisse de alacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Avrupa Birliği zordaki bankalarını güvenceyle cesaretlendirecek
Avrupa Birliği'nin (AB) Euro para birimi kullanan ülkeleri, zor durumdaki bankaların finansmanını güvence altına alma kararı aldı. Zor durumda kalan bankaları kurtarma planı için ne kadar kaynak ayıracaklarına kendileri karar verecek. AB Dönem Başkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ev sahipliğinde Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen zirveye 15 ülkenin başbakanları yanında Euro bölgesine dahil olmayan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da katıldı.

2009 SONUNA DEK YARDIM
Zirve sonuç bildirisine göre ülkeler, kriz karşısında zor durumdaki bankalara doğrudan finansman veya riskli varlıklara karşı devlet tahvili sunarak 2009 sonuna dek yardımcı olmaya çalışacaklar. Euro kullanan ülkeler, bankalar arasında ödünç almayı, 5 yıla dek devlet güvencesi altına almayı taahhüt edecek. Bu ülkeler, gerektiğinde zor durumdaki bankaların hisselerini de alabilecek. Devletler, batık varlıkların, devlet tahvilleriyle değiştirilmesine olanak sağlayacak ve mali sistemi tehlikeye atma riski bulunan bankaların her türlü iflaslarının önüne geçebilmek için taahhüt altına girecek. Euro kullanan ülkelerin, plana ne kadar kaynak ayıracaklarını çarşamba düzenlenecek AB zirvesine dek karar vermeleri bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirve sonunda düzenlediği basın toplantısında, "Euro kullanan ülkelerin girişiminin, bankalara bir hediye değil, bankaların yeniden çalışmaları için yapılan bir girişim olarak görülmesi gerektiğini" bildirdi.

G-20'DE BUSH SÜRPRİZİ
Bu arada dün Türkiye'nin de içinde bulunduğu G-20 ülkeleri toplandı. ABD Başkanı George W. Bush sürpriz bir biçimde toplantıya bir süre başkanlık etti. Türkiye'yi temsil eden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek döviz likiditesi sorununa karşı Türkiye'nin Merkez Bankası örneğini verdi. Uygulamada Merkez Bankası, bankalar arası döviz piyasasında döviz sıkışıklığını gidermek için döviz fazlası olan bankadan döviz alıp, açığı olan bankalara kullandırıyor.
Haberin fotoğrafları