kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Köprü-otoyola zam da otomatiğe bağlanıyor

OLCAY AYDİLEK
12.10.2008
Köprü ve otoyollar, elektrik ve doğalgaz gibi 'otomatik zam'lanacak. Geçiş ücretleri, dolar ve enflasyondaki değişikliklere göre artırılacak..
Özelleştirme programına alınan köprü ve otoyollara elektrik ve doğalgazda olduğu gibi 'otomatik zam' yapılması için çalışma başlatıldı. Buna göre köprü ve otoyol geçiş ücretleri, dolar ve enflasyondaki değişikliklere göre 6 ay ya da 1 yılda artacak. Hükümet, köprü ve otoyolları özelleştirme programına aldı. Özelleştirme için yasal düzenleme hazırlığı sürerken, eşzamanlı olarak geçiş ücretleriyle ilgili de önemli çalışmalar yapılıyor. SABAH'ın Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, köprü ve otoyol geçiş ücretleri aynen elektrik ve doğalgazda olduğu gibi 'otomatik' olarak artacak.

6 AY ÖNE ÇIKIYOR
Yetkililer, köprü ve otoyollara yapılan zamların çoğu zaman yargıdan döndüğüne işaret ederek, "Zamların yargıdan dönmeyeceği bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Bu çerçevede köprü ve otoyol geçiş ücretleri, belirli parametreler çerçevesinde artacak. Örneğin, dolar kurundaki artış ile ÜFE'deki değişiklikler, geçiş ücretlerine yansıtılabilir" dedi. Geçiş ücretleri, hangi aralıklarla artacak? Yetkililer, düzenlemenin uygulamaya girmesiyle köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin 6 ay ya da 1 yıllık sürelerle artışının gündeme gelebileceğini belirterek, 6 aylık süre üzerinde durduklarını söyledi. Ulaştırma Bakanlığı'nın, arabaların geçişi için ihalesini yaptığı Boğaz'ın altına inşa edilecek ikinci tüp tünelde, geçiş ücreti dolar kuru hareketlerine göre hesaplanıyor. Tüp tüneli kullanacak araç sahipleri, 4 dolar artı KDV'ye denk düşen tutarı YTL olarak ödeyecek. Geçiş ücreti, 6 ayda bir dolara bağlı olarak artacak.
Haberin fotoğrafları