kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Bülent Eczacıbaşı

'Rüzgâr fırtınaya dönüştü dümeni farklı tutmak lazım'

FERHAT ÜNLÜ KÖLN
12.10.2008
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Türk ekonomisi yıllarca rüzgârda iyi yol aldı. Şimdi fırtına var. Dümeni farklı bir şekilde tutmalıyız" dedi..
Önümüzdeki dönemde Rusya ve Ortadoğu pazarlarına ağırlık vermeyi düşünen Eczacıbaşı Holding kriz döneminde ihracatı artırarak krizin etkilerini azaltmaya çalışacak. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, tüm dünyanın ciddi, reel bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu, Türkiye'nin de bu krize kendini iyi hazırlaması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin son altı-yedi yıldır izlenen politikalarla rüzgârı arkasına alarak iyi bir rota izlediğini kaydeden Eczacıbaşı, Türk ekonomisini sağlam bir gemiye benzetti. Ancak Eczacıbaşı'nın bir de uyarısı var: "rüzgâr fırtınaya dönüştü ve yeni bir dümen kontrolüne ihtiyaç var." Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu'nun markası olan VitrA'nın Almanya'nın Köln şehrindeki toplantısında gazetecilerin küresel krizle ilgili sorularını yanıtlayan Bülent Eczacıbaşı, krizin muhtemel sonuçları üzerine şu öngörülerde bulundu:

'KAYNAK KITLIĞI OLACAK'
"Genellikle endişeler, kaynak kıtlığı olacağı yönünde. Kredi daralması ve bunun Türkiye'ye getireceği kaynak çıkışları da bekleniyor. Kaynakların kıtlaşması çok radikal bir değişiklik. Dünya son dönemde kaynak bolluğu yaşamıştı, şimdi reel bir daralma söz konusu. Dünyadaki pazarların küçüleceğini tahmin etmek zor değil. Pazarlar daralınca kuruluşların satışları ve üretimleri azalacak. Tahminlere göre 2009'da dünyada büyüme sadece yüzde 3 düzeyinde olacak. Gelişmiş ülkelerde büyüme sıfırlanacak, Çin bile büyümede yüzde 2.5 puan kaybedecek. Dünyada durum böyleyken Türkiye'de büyümenin artarak devam edeceğini düşünmek bence yanlış olur, hesaplar büyümenin düşeceği üzerine yapılmalı. Öte yandan petrol fiyatlarının düşüşü, Türkiye'de cari açık için bazı olumlu sonuçlar doğuracak."