kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşte en popüler savaş senaryosu

Giriş Saati : 13.10.2008 12:16
Güncelleme : 14.10.2008 00:05
Yeni Haber
Üçüncü dünya savaşının çıkışıyla ilgili şimdiye kadar pek çok senaryo gündeme gelmişti. En son ve en popüler olanı da küresel ısınma yüzünden su kaynaklarının tükeneceği ve savaşların su yüzünden olacağıydı. Ancak son haftalarda dünyayı sarsan finansal kriz, su krizini geride bıraktı ve savaş senaryolarının tepesine oturdu.

Washington Post gazetesi, prestijli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) öğretim üyelerinden Prof. Simon Johnson ve merkezi İngiltere'de olan "Etkin Müdahale" adlı kuruluşu Başkanı Peter Boone imzalı "Sonraki Dünya Savaşı? Finansal Olabilir" başlıklı bir makale yayımladı.

Makalede ABD Yönetiminin Wall Street'i, Avrupa hükümetlerinin ise, ticari bankacılık sistemini korumak için önlem almak zorunda kaldıklarına dikkat çekildikten sonra İzlanda'da yaşanan krizin sonuçlarının sandığından daha ciddi olacağı vurgulandı.

İzlanda hükümetinin, yerleşiklerin mevduatını koruma sözünü verirken yerleşik olmayan mevduat sahiplerine benzer garanti sağlamayı reddetmesi ve bunun üzerine İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un İzlanda'yı mahkemeye verme kararını almasının krizi tırmandırabileceği kaydedildi.

TÜRKİYE RİSK ALTINDA

Türkiye'nin de riskli ülkeler içinde olduğu belirtilen makalede, "Daha küçük ülkeler ve yükselen piyasalarda çok daha büyük borç ödememe vakaları ve kredi panikleri görülebilir. Açıktır ki riskli ülkeler, Doğu Avrupa'nın çoğu, Türkiye ve Latin Amerika'nın bazı bölümlerini kapsıyor. Rusya'nın zorlukları, ödeme gücü olduğu gibi görünen ülkelerin de yüksek risk taşıyabileceği gösteriyor" denildi.

"Çoğu zaman bu türden bir finansal kriz, acı verir, maliyeti de yüksek olur" denilen makalede bu durumun küresel barışı etkileyebileceği vurgulandı ve bundan sonra atılması gereken adımlar şöyle sıralandı:

-Tüm mevduat garanti edilmeli,

-Faiz oranlarında büyük bir indirim yapılmalı,

-Dünya finansal güçler, hep birlikte, bankaların sermaye yapılarının yeniden düzenlenmesini gerektiren ulusal planları açıklamalı,

-Otoriteler, finansal sisteme likiditenin enjekte edileceğini taahhüt etmeli,

-Tüm sanayileşmiş ülke ve yükselen piyasalar, küresel talep düşüşünün telafi etme amacıyla önemli bir mali genişlemeyi gerçekleştirmeli,

-Mortgage almış ev sahiplerine yönelik destek programları geliştirilmeli.