kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İngiliz bankaların kurtarma planı netleşti

Giriş Saati : 13.10.2008 10:28
Güncelleme : 14.10.2008 00:05
Yeni Haber
Üç büyük İngiliz bankasının kurtarılması için İngiliz hazinesi ile bankalar arasında yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan planın ana hatları ortaya çıktı.

İngiltere Hazinesi;nden yapılan konuyla ilgili açıklamada, aralarında Royal Bank of Scotland, HBOS ve Lloyds TSB;nin bulunduğu üç bankanın devletin garantisinde hisse satışı gerçekleştirmesine, hisselerden alınmayan bölümü bizzat devletin satın almasına karar verildiği belirtildi.

Bu satışlar sonucunda devletin bu üç bankanın yönetimlerini doğrudan üstlenmek ya da çoğunluk hisselerine sahip olmak durumunda kalabileceği ve bütün bu operasyonun devlete maliyetinin 37 milyar sterline kadar yükselebileceği belirtiliyor.

Royal Bank of Scotland;ın 20 milyar sterlinlik hisse satışa çıkartacağı, bu hisselerin 5 milyar sterlinlik bölümünün devlet tarafından hemen satın alınacağı, kalan 15 milyar sterlinlik satışta da devletin garantör olacağı bildirildi.

HBOS ve Lloyds TSB;nin de aynı plan çerçevesinde gerektiği kadar hisseyi satışa çıkartacakları belirtilirken, zor durumda olduğu bilinen dördüncü İngiliz bankası Barclays ise sermayesini 6,5 milyar civarında arttırmayı planladığını, ancak bunu mümkün olduğu ölçüde hükümetin yardımı olmaksızın gerçekleştirmeye çalışacağını duyurdu.

Bankaların hisselerini öncelikle mevcut hissedarlarına satmaya çalışacakları, bu satışta garantör olacak İngiliz hükümetinin satılmayan hisseleri de satın alacağına dikkat çekildi.

Kurtarma operasyonunun İngiliz hükümetini Rolay Bank of Scotland HBOS ve Lloyds;un en büyük hisse sahibi haline getirebileceğine dikkat çekiliyor.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, ayrıntıları paylaşmak için yaptığı basın toplantısında bunun standart bir kamuya geçme süreci olmadığını söyledi. "Bankaların varlığını sürdürmesi ganrantiye alınıyor" diyen Brown, "Avrupa'nın diğer ülkelerinde de ABD'de de son bir kaç gündür benzer tartışmalar yapılıyor. Bu konuda adım atan ilk hükümnet biziz. Diğer ülkelerdern de benzer adımlar gelecek" dedi.

Bankaların hükümetten bağımsız yönetilmeye devam edeceğini belirten Brown, sadece para pompalamadıklarını hisse bazında aktif satın aldıklarını söyledi.