kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tarihi ekonomi zirvesi başladı

Giriş Saati : 12.10.2008 20:27
Güncelleme : 12.10.2008 22:30
Yeni Haber
Avrupa Birliği'nin Avro para birimi kullanan 15 üye ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, küresel mali krizi tartışmak üzere bu akşam Fransa'nın başkenti Paris'te toplandı.

AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin girişimiyle Elysee Sarayı'nda düzenlenen zirveye, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet de katılıyor.

Zirvede, Avro kullanan 15 ülke arasında mali krize karşı, ''ortak bir eylem planı'' oluşturulmasına çalışılacak. Bu akşam çıkacak sonuçlar, çarşamba günü 27 ülke liderinin katılımıyla Brüksel'de düzenlenecek AB zirvesine sunulacak.

Krizin daha fazla derinleşmesine karşı, AB'deki bankacılık sisteminin korunması için alınacak önlemlerin tartışmaya açılacağı bu akşamki zirvede 15 ülke, özellikle İngiltere örneğinde olduğu gibi zor durumdaki bankaların kurtarılmasına ve bankalararası kredi alışverişininin kolaylaştırılmasına yönelik bir eylem planını masaya yatıracaklar.

Sarkozy, zirve öncesi, Avro kullanmayan İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile biraraya geldi.

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL: ''ZİRVE, PİYASALAR VE AVRO BÖLGESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR İŞARET VERECEK''


Almanya Başbakanı Angele Merkel, Avro para birimi kullanan 15 ülke liderinin katılımıyla bu akşam düzenlenen zirvenin, ''piyasalar ve Avro bölgesi için önemli bir işaret vereceğini'' söyledi.

AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin evsahipliğini yaptığı zirveye katılmadan önce basının sorularını yanıtlayan Angela Merkel, ''Bu toplantı, Avro bölgesinde ortak koordineli bir biçimde hareket edilmesi için karar verilerek, ülkelerin mali piyasalarda istikrarı sağlamasını hedefliyor'' dedi.

Zirvede, Avro kullanan 15 ülke arasında mali krize karşı, ''ortak bir eylem planı''nın oluşturulmasına çalışılacak. Bu akşam çıkacak sonuçlar, çarşamba günü 27 ülke liderinin katılımıyla Brüksel'de düzenlenecek AB zirvesine sunulacak.

Krizin daha fazla derinleşmesine karşı, AB'deki bankacılık sisteminin korunması için alınacak önlemlerin tartışmaya açılacağı zirvede 15 ülke, özellikle İngiltere örneğinde olduğu gibi zor durumdaki bankaların kurtarılmasına ve bankalararası kredi alış verişinin kolaylaştırılmasına yönelik eylem planını masaya yatıracak.

AVRO BÖLGESİ ÜLKELERİ, BANKALARIN FİNANSMANINI GÜVENCE ALTINA ALMAK İÇİN HAZIRLANIYORLAR

Avrupa Birliği'nin Avro kullanan ülkeleri, zor durumdaki bankaların finansmanını güvence altına almak için hazırlanıyorlar.

AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin evsahipliğini yaptığı, 15 ülkenin devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirve sürüyor.

Basına sızan zirve bildirisi taslağına göre 15 ülke, 2009 yılı sonuna dek geçici olarak bankaların operasyonlarına ve finansmanlarına güvence sağlayacak.

Yine aynı taslağa göre, ülkeler türlü araçlar kullanarak, hem bankaların finansmanını hem de bankalararası kredi işlemlerini destekleyebilecek.
Taslağa göre devletler, bankalara yardımcı olabilmek için, toksit (riskli) varlıkların, devlet tahvilleriyle değiştirilmesine olanak sağlayacak ve mali sistemi tehlikeye atma riski bulunan bankaların her türlü iflaslarının önüne geçebilmek için taahhüt altına girecek.

Söz konusu taslak kabul edilmesi durumunda, 15 Ekim Çarşamba günü düzenlenecek AB zirvesinin de gündemine sunulacak.

AA