kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Babacan BM güvenlik konseyi seçimleri için ABD'ye gitti

Giriş Saati : 12.10.2008 09:59
Güncelleme : 12.10.2008 15:21
Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan Birleşmiş Milletler(BM) Güvenlik Konseyi seçimleri için Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) gitti. Babacan New York'a hareketinden önce yaptığı açıklamada "Türkiye'nin dünya barışına ve istikrarına katkısı ortada. Tükiye Güvenlik Konseyi üyeliğini hak ediyor. Temenni ediyorum Türkiye'ye mutlu haberlerle döneriz" dedi.

BM Güvenlik Konseyi seçimleri için ABD'nin New York kentine giden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, hareketi öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nada basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin 1961 yılından bu yana BM Güvenlik Konseyi'ne seçilemediğini hatırlatan Ali Babacan, oylamanın yapılacağı 17 Ekim tarihine kadar çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Türkiye'nin dünya barışı ve istikrarına önemli katkılarının bulunduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Babacan, dünya genelinde etkinliği giderek artan Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğini hak ettiğini dile getirdi. 2004 yılından itibaren Güvenlik Konseyi üyeliği için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü belirten Ali Babacan, son bir yıl içerisinde yaklaşık 150 ülkenin dışişleri bakanıyla bire bir toplantı yaptığını aktardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de gerek dışişleri bakanlığı döneminde gerekse cumhurbaşkanlığı döneminde üyelik için etkin çalışmalarının bulunduğunu kaydeden Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuyla ilgili temaslarının bulunduğunu söyledi.

17 Ekim'de yapılacak oylamanın gizli olmasına dikkat çeken Ali Babacan, "Biz çalışıyoruz ama rakiplerimiz de çalışıyor. Oylama gizli, kimin kime oy verdiği belli olmayacak. Bu yüzden oylamanın yapılacağı son ana kadar faaliyet göstermek önemli. Ümit ediyoruz Türkiye hak ettiği Güvenlik Konseyi üyeliğini alacaktır." şeklinde konuştu. BM'de 192 üye ülke olduğunu hatırlatan Ali Babacan, Güvenlik Konseyi üyeliği için daimi temsilcilerin oy kullanacağı bilgisini verdi. Babacan, seçim yapılacak iki sandalye için Avusturya ve İzlanda'nın da aday olduğunu belirterek seçilecek iki ülkeden birisinin Türkiye olmasını umduklarını ifade etti.


CİHAN