kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül, terörle mücadeleyi değerlendirdi

Giriş Saati : 08.10.2008 07:10
Güncelleme : 08.10.2008 21:38
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Gül, terörün psikolojik harekat boyutuna dikkat çekerek, terör örgütünün bu oyununa alet olunmamasını istedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Finlandiya yolculuğu sırasında uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Gül, 17 askerin şehit olduğu Aktütün Jandarma Karakolu baskını ve bölgedeki gelişmelerden, bazı illerde yaşanan toplum huzurunu sarsan olaylara ve şehit cenazelerindeki protestolara kadar gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Terörle mücadelenin, uzun soluklu bir mücadele ve dinamik bir süreç olduğunu belirten Gül, "Bu dinamik süreç içerisinde yeni gözlemler, yeni tesbitler, yeni ihtiyaçlar bunlar ortaya çıkacaktır, bunlar gözlenecektir. Bunlara göre konseptler daima dinamik bir şekilde geliştirilir, değiştirilir. Hem bunu kurumlar yapar yapıyorlar da zaten. En tepedeki hükümet yapar. Son olaylardan sonraki tartışmalar, olabilir. Açık toplumun gereği bunlar. Bunlar bizi güçlerdirir. Ama bunları tabii ele alış şekliyle ilgili, öyle de olmalı ki terörle mücadelenin aynı zamanda bir psikolojik harekat boyutu da var. Hem düşman tarafından hem bizim tarafımızdan ona alet olucu bir durumda ortaya çıkmamalı. Düşmanın işine yarayacak fırsat vermememiz gerekir. Onun için hem kurumlarımıza olan, askere, emniyet güçlerine, terörle mücadele eden herkese güvenimiz sarsılmadı, güvenimiz tam. Bütün gerekenler yapılıyor yapılmaya da devam edecek ama bu dinamik süreç içerisinde ele alınması gereken tedbirler, gözden geçirilmesi gereken hususlar olabilir. Bunların büyük bir özgüven içerisinde yapılabilmesi lazım."

Bu mücadelenin, silahla karşınıza çıkan kişiyle silahli mücadele şeklinde kararlılıkla yürütüleceğini vurgulayan Gül, "Bunun yanında demokrasiye inancımız asla zaafa uğramayacaktır. Çünkü demokrasi ve demokratikleşme daima terör örgütlerinin en korttuğu şeydir. Çünkü o teröristi ve terör örgütünü izole eder. Sadece yurt içinde kendi halkımıza karşı değil, bütün dünyaya karşı da izole eder bu onu. Böyle nasıl insanlık dışı bir iş yaptığını bütün dünyanın gözüne sokar. Bütün bunlar hepsi el ele gidecek işler."

TERÖRLE MÜCADELE OHAL SÖYLENTİLERİ

Olağanüstü Hal (OHAL) söylentilerinin yanlış anlaşılmaması gerektiğini dile getiren Gül, "Bunlar yanlış anlaşılmasın. Gazeteler tarafından abartılmış şeyler. Ben şunu biliyorum, askerler de bu konuda demokrasinin önemini kavrıyorlar ve onlar da vakıa kör talepler yapmıyorlar. Uygulamadan doğan kendi ihtiyaçlarını tabi dile getiriyorlar. Ama gayette bunlar, TBMM'nin tabiki hükümetin, siyasi kadroların değerlendireceği hususlar.

Ben şu çağrıyı açıklıkla söylüyorum. Ülkenin bazı zor meseleleri vardır. Bu zor meseleleri Türkiye'nin büyük bir cesaretle birlik içerisinde ancak üstüne gitmesi lazım. Bunları saklaması olmaz. O zaman problemler büyüyerek karşımıza çıkar."

ABD VE KUZEY IRAK İLE İLİŞKİLER

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin kendisini arayarak, başkanlık divanını bildirisini okuduğunu dile getiren Gül, "Son terör saldırısının hem Türklere , hem Araplara, hem Kürtlere, hem dini değerlere aykırı olduğunu, bir terör olduğunu söyledi. Biz Irak'ta yeniden şekillenen bir dönemde Irak ile biz böyle bir dönemdeki ilişkilerimiz iyi. Kendi gelmiş, başbakan gelmiş, bizim başbakan gitmiş, ben geleceğim demişim. Ondan sonra Kerkük meselesi ötelenmiş, en önemlisi bu. Şu ada Kerkük meselesi gündemden düşmüş. Ekonomi, siyasi güvenlik konuların da çok daha ileri derecede enerji konusunda işbirliği yapmamızın en güzel ortamı ortaya çıkmaya başlarken bunu da bloke etme bunu da esir alma girişmeleri. Petrol boru hatları, yeni doğalgaz boru hatları Türkiye üzerinden geçsin diye beş altı tane komisyon var. Irak'a Komşu Ülkeler Platformu'nun bunların birine biz başkanlık ediyoruz "enerji". Türkiye, ABDve Irak arasında enerji komitesi var. Boru hatlarının Türkiye üzerinden geçmesi için çalışmaların yapıldığı böyle bir dönemde yapılanlar ortada. Bunlar hem Türklerin hem Kürtlerin hem Arapların düşmanı bunlar. Hepimiz bunları düşman olarak görmemiz lazım. Bunları tasfiye etmek için herkesin büyük bir çaba içinde olması lazım."

ABD İLE İLİŞKİLER

ABD ile istihbarat işbirliğinin ciddi bir şekilde devam ettiğini belirten Gül, bazı teknik konulara girmek istemediğini belirterek şunları söyledi: "Genelkurmay'da sordum. Komutanlar da açık bir şekilde cevap verdi.

Burada bir şeyi söylemek isterim, öyle bir hava estirildi ki sanki düşmanı sevindirecek bir hareket içerisine girmememiz gerekir."

ALTINOVA'DAKİ PROVAKATİF OLAYLAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Altınova'da iki grup arasında çıkan kavga sonrası bazı ev, araç ve işyerlerinin taşlanmasıyla gelişen olaylar ve protestolarla ilgili olarak da şunları söyledi: "Allaha çok şükür ki milletimiz çok ferasetli.

İnsanlarımız böyle bir kışkırtmanın, böyle bir manzarayı görme arzusu içerisinde olan çevrelerin var olduğunun farkında. Provakatif terör örgütlerinin, sivil kollarının, başka görevlilerinin Türkiye'de böyle bir manzara ortaya çıkartma gayreti içinde olduklarının millet farkında. Onun için milletimizden ne kadar gurur duysak azdır, buna hiç fırsat vermemiştir. Bazen oralardaki adi olaylar hemen bunlar tarfından istismar edilmek isteniyor onun için halk da buna hiç bir zaman fırsat vermedi. Ama hepimizin bu konuda çok dikkatli olması lazım.

Herkes birbirinin parçasıdır bu memlekette. Bu memleket, hepimizin beraber kurduğumuz ve hepimizin aynı vatandaşlık haklarına sahip olduğmuz bir ülkedir. o bakımdan bu konuda herkese, basın yayın organlarına, siyasetsçilere çok çok görev düşüyor. Böyle bir kırılganlık ortaya çıkarılmak isteniyor."

KUZEY IRAK'TA OTORİTE BOŞLUĞU

Gül, Kuzey Irak'la bütün ilişkiler devam ettiğini belirterek, "Ama kuzey Irak'ta bir otorite boşluğu olduğu gerçek. Yoksa niye bizim uçaklar oraya operasyon yapsın. Oralarda nokta bombalamalarda bulunsunlar. Şu da bir gerçek, bu operasyonlar terör örgütüne çok zarar verdi. Son Dağlıca'dan sonra yapılan operasyonlar onlara çok zarar verdi. Bütün kaynaklar bunu doğruluyor. Onlar ayakta durduklarını göstermek için bi şeye ihtiyaçları var. Bir fırsatını arayıp, bulup can yakma. 'ben ayaktayım' diyebilmek için. Son olay onların çok büyük bir darbe aldığını gölgelememeli."

ŞEHİT CENAZESİNDE PROVAKASYON

Şehit cenazelerindeki protestolarla ilgili olarak da Abdullah Gül, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bunu halk biliyor zaten. Bunu yapanlar zaten belli. Bu şehit ailesine de halka da saygısızlık olduğunu herkes biliyor.

Tabi terör örgütüne karşı yapılan, şehide sahip çıkmak için yapılan çoşkuyu kastetmiyoruz. "şehitler ölmez vatan bölünmez" hepimizin sözüdür. Tabiki şehitler ölmez vatan bölünmez. Bu hepimizin sloganıdır. Bütün Türk milletininn arkasında durduğu bir slogandır."

CİHAN