kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Bu fiyata göz ameliyatı yapılamaz'

03.10.2008
Dünya Göz Hastaneleri'nin sahibi Eray Kapıcıoğlu'nun 15 hastanesi sistem dışında. "Bu fiyatlarla göz ameliyatı olmaz" diyor..
Dünya Göz Hastaneleri'nin sahibi Eray Kapıcıoğlu yeni uygulamaya isyan ediyor. Toplam 15 hastanesinin de sistem dışında kaldığını anlatan Eray Kapıcıoğlu, "Bu fiyatlarla göz ameliyatı yapılamaz. Yapan kişiler hastaların gözlerini kobay gibi kullanıyorlar" diyor. Kapıcıoğlu, sistemin sorunlarına yönelik sorularımızı yanıtladı:

* Neden SGK sisteminden çıktınız? SGK'nın belirlediği fiyatlarla hasta bakmanız mümkün olmadı mı? Kimsenin o paralara hasta bakması mümkün değil. Kaliteli malzeme kullanan hastanelerin bu kadar ucuza hizmet vermesi imkânsız. Bugün Avrupa'da bir katarakt ameliyatı 4 bin dolar. Şu an bizde 1.500 dolar. Bunun altına inemeyiz. Dışarıdaki tıp merkezleri, poliklinikler bu sistem içinde kalabilirler çünkü verdikleri hizmetler yarım yamalak. Bu sistem işlemeye başladıktan sonra SGK'ya kesilen faturalar çoğaldı. Yani devlet şu anda zararda. Ayrıca bu sistemle vatandaşı da cezalandırdılar. Biz zamanında çok uyardık, bilgi vermeye çalıştık ama dinletemedik. Anladığım kadarıyla sağlık bakanı da doktor muayenelerini cezalandırmak için böyle bir yola başvurdu. Ama bu yol, insanlarımıza çok zarar verdi. Bizim fiyatlarımız zaten Avrupa ülkelerinin fiyatlarının dörtte biriydi ama bunları daha da aşağıya çekmemiz isteniyor. Bunu yapamayız. Çünkü kaliteli malzeme kullanıyoruz. SGK'nın önerdiği fiyatın malzeme fiyatını bile karşılamadığını söyledik, bas bas bağırdık dinletemedik.

* SGK sizce incelemeden mi fiyat belirledi? Katarakt ameliyatı için devlet 684 YTL ödüyordu. Biz onun üstüne bir milyar liraya yakın para alıyorduk. Bir retina ameliyatı için devlet 700 milyon ödüyordu, biz 5 milyar liraya yapıyorduk çünkü bunun 3.5 milyar lirası malzeme parasıydı. Bakanlık bu işi ciddiye almadı. Keşke Sağlık Bakanlığı fiyatları belirlerken bir maliyet hesabı istenseydi. Bunları da hep Çalışma Bakanlığı'nın genel müdürlüklerine yazdık ama kimse okumadı. 1 Temmuz'dan beri SGK'ya kesilen gözle ilgili faturalara bakın, muayene ya da katarakt ameliyatı faturaları, bir glokom, kornea nakli diğer ameliyatlar yok. Çünkü onlar maliyetli diye sistem içinde kalanlar yapmıyorlar. Yalnız katarak ve poliklinik faturaları SGK'yı dolduruyor. Kataraktta da 20 dolarlık lens kullanıyorlar, vatandaşımızın gözünü kobay gibi kullanıyorlar. Biz sistem dışında kaldık ama hastaları mağur etmemek için banka ile anlaştık 10 taksitle ameliyat yapıyoruz.