kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

1.130.000.000.000 dolarlık iki paket ABD ve Avrupa'yı böldü

03.10.2008
ABD'de 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden sonra Avrupa'da da 300 milyar Euro'luk (430 milyar $) paket tartışılıyor. ABD'de Kongre'den dönen paket, AB'de de Almanya ve Fransa'yı karşı karşıya getirdi..
ABD'de 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden sonra, üst üste banka devleştirmeleri ve batışları yaşayan Avrupa Birliği'nde de Hollanda'nın önerisiyle fon adı altında 300 milyar Euro'luk (430 milyar dolarlık) kurtarma paketi gündeme geldi. Ancak paket üye devletler arasında sıkıntı yarattı. ABD halkı ve Kongre'deki bölünme gibi, AB'de de Fransızlarla Almanlar karşı karşıya geldi. Hollanda hükümeti AB üyesi ülkelerin, zor durumda kalan finansman kuruluşlarına gerektiğinde yardım amacıyla özel bir fon oluşturmasından yana olduğunu açıkladı. Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Wouter Bos, parlamentoda yaptığı açıklamada, her üye ülkenin yıllık toplam ulusal gelirinin yüzde 3'ünü bu fon için ayırabileceğini, bu anlamda Hollanda'nın 18 milyar Euro'luk bir bütçeyi hazır tutabileceğini söyledi. Bu fondan finansman kuruluşlarının nasıl yararlanacağının, karşılıklı görüşmelerle belirlenebileceğini anlatan Bos, böyle bir fon kurulmasının, banka ve sigorta kuruluşlarına güven açısından çok önemli bir sinyal olacağını belirtti. Bakan Bos, "AB üyesi ülkeler kriz anında bir şey yapabileceğini bu şekilde göstermelidir" dedi.

FRANSA-ALMANYA ÇEKİŞMESİ
AB'de, Hollanda'nın önerisiyle Dönem Başkanı Fransa tarafından sahiplenilen 300 milyar Euro'luk ortak banka kurtarma fonu oluşturulması fikri Almanya'nın tepkisini çekti. Küresel krize en dirençli ülkelerden biri olduğu kabul edilen Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, kurtarma paketi hazırlayan krizin ev sahibi ABD'nin AB tarafından taklit edilmesine karşı çıkarak, her ülkenin kendi çözümünü uygulamasını istedi. Mevcut risk değerlendirmesi ışığında kurtarma paketine karşı olduklarını vurgulayan Alman Maliye Bakanlığı Sözcüsü Stefan Olbermann, "Böyle bir fona ihtiyaç yok'' dedi.

PAKETİN ÇIKMA ÜMİDİ YOK
Finansal krizin daha da yayılması halinde "tek bir paketle çözüm fikrini uygulanabilir bulmadıkları ve bunun yeni devasa sorunlar yaratacağı'' uyarısında bulunan Olbermann, "Herkesin kendine uygun çözüm bulmasının doğru tercih olduğunu'' kaydetti. Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'a yaptığı açıklamada, Avrupa çapında "kurtarma paketine banka iflası tehdidi altındaki küçük Avrupa ülkelerinin ihtiyaç duyduğunu'' belirtmişti. Piyasa gözlemcileri, ABD'nin kurtarma paketinin onaylanmasında yaşanan güçlükler dikkate alınırsa, çıkar farklılaşması içindeki üyelerinin farklı ekonomi politikaları uyguladığı ve ortak bir Merkez Bankası'nın bulunmadığı AB'de finansal krize karşı ortak paket önerisini uygulanabilir bulmuyor.