kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB ordusunun fitili ateşlendi

BELKIS KILIÇKAYA PARİS
02.10.2008
AB ülkeleri savunma bakanlarının Fransa'da katıldığı iki gün süren toplantıda AB'nin 10 yıldır üzerinde 'düşündüğü' ancak hayata geçirmeyi başaramadığı ordu ve savunma konularında ortak bir paydada buluşulmaya çalışıldı..
Fransa'nın Deauville kenti iki günlüğüne AB üyeleri savunma bakanlarına ev sahipliği yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy liderliğindeki Birlik ülkeleri yeniden AB'nin askeri güç olması için gereken adımlar üzerinde fikir birliğine varmaya çalıştı. 10 yıldır tartışılan ancak bir türlü kesinleşemeyen AB ordusu ve Birliğin askeri güç olması fikrini Fransa önderliğinde gerçekleştirmeye çalışacaklar.

İLK GENELKURMAY
Deauville'deki zirvenin birincil amacı da AB'ye yönelik olası bir tehdit karşısında kısa sürede harekete geçebilecek 50-60 bin kişilik bir askeri güç oluşturmak. Fransa bu ilk adımın hayata geçmesinin ardından, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir AB genelkurmaylığı oluşturulmasını istiyor. AB'nin NATO benzeri bir yapılanmaya gitmesi ve üye ülkelerinin askeri ve silah gücünden yararlanması planlanıyor.

KARAR KASIMDA
Toplantıda, 10 yıldır gerçekleşemeyen hedefler yeniden ele alındı. 2009 yılında Strasbourg'da toplanacak olan NATO zirvesinde, NATO'nun askeri kanadına katılması beklenen Fransa, ABD'ye yakın duran bu yeni politikasıyla doğu ve orta Avrupa ülkelerini de savunma konusunda yanına çekmeye çalışıyor. Toplantıda Fransa Savunma Bakanı Herve Morin'in, "Avrupa'yı uluslararası sahnede aktif kılacak bir kapasite oluşturulması" gerektiğini söylemesi de bu şekilde yorumlandı. Kasım ayında, Brüksel'deki toplantıda ele alınacak somut projelerde hangi ülkenin leyhte hangisinin aleyhte olduğunun da açıklanmasını önerdi.