kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MUHARREM SARIKAYA

Bagapş: Türkiye ve Rusya'ya bakarız

Savaşan bir ülke olmasına rağmen öyle büyük güvenlik duvarları yok. Cumhurbaşkanlığı binası halka açık bir yer görünümünde.
Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş da her hareketi, konuşması ile halk siyasetçisi olduğunu gösteriyor.
Bağımsızlık ilanının 15'inci yılı dolayısıyla oldukça yoğun törenlere ve davetlilerine rağmen röportaj ricamızı kırmadı.
Devlet Başkanı Bagapş'a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
Soru: Rusya'nın bağımsızlık ilanınızdan önce sizden bir talebi oldu mu?
Bağapş: Son aylarda ciddi sınavlardan geçtik. Biz Rusya'nın himayesiyle bağımsız olmadık. Rusya bizden Güney Osetya ile birlikte federasyon oluşturmamızı öneriyordu. Ret ettik. Bağımsızlık bize altın tepside sunulmadı. Hedefimiz ekonomik durumumuzu iyileştirmek ve bizi tanıyan ülke sayısını artırmaktır. Gelecek yıl Türkiye'ye gelmeyi planlıyorum. Bizim Türkiye'de diasporamızdan başka gücümüz yok. Yapacak çok işimiz var. Televizyon yayınları, Trabzon Sohum gemi seferlerinin başlaması, Rusya'ya giriş çıkışın daha rahatlatılması gerekiyor. Asıl hedef ise Abhazya'nın bağımsız özgür bir hukuk devleti olmasıdır. Gürcistan sınırına güçlü bir kapı kuracağız.

Bitse de gitsem
Soru: 15 yıldır savaşan bir toplumun lideri olmak nasıl bir duygu?
Bagapş: Bir devleti yönetmek büyük sorumluluk ister. Ama böyle devamlı çatışma içinde olan bir toplumu yönetmek iki katı fazla sorumluluk gerektirir. Bir taraftan Gürcistan'ın saldırılarına karşı savaşmak, Rusya ile iyi dans etmek, Türkiye AB ile iyi ilişkileri sürdürmek, diasporanın olduğu yapıyı iyi korumak gerekiyor. Bir de muhalefetin yaratılması gerekiyor. Benim için de zor bir durum. Birçok şey söyleniyor. Ağır bir sorumluluk... Bu günler bitse de gitsem dediğim zamanlar olmuyor değil.
Soru: Hayalinizde ne var?
Bagapş: Silaha ihtiyaç duyulmadan demokratik insan hakları ve ekonomik imkânlar açısından AB normlarına uyan bir ülke yaratmak var. Zamanı gelince Rusya'ya katılacak mısınız diye sorular yöneltiliyor. Bizim öyle bir hedefimiz yok. Biz bağımsız ve özgür bir ülke olarak yaşamımızı sürdüreceğiz. Rusya lideri ile görüşmemde de söyledim. 'Biz ekonomik desteğinizi istemiyoruz. Bizi iyi anlayın, tekrar Gürcistan ile birlikte bir daha yaşamayacağız' dedim. Abhazya bağımsız olacak. 2-3 ay kadar önce Javiyer Solana (AB Güvenlikten Sorumlu Komiseri) buradaydı. 'Gürcistan'a verdiğiniz silahlar bir gün benim toplumumun üzerine çevrilecek' dedim. Bana güldü ve 'Gürcistan silahlarını kesinlikle size karşı kullanmayacak' dedi. Bu konuşmamızdan bir ay sonra Gürcistan Güney Osetya'ya saldırdı. Şimdi Solana'yı gördüğüm yerde soracağım.

İki büyük devlet
Soru: Eski Sovyetlerden ayrılmış Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan bir ülke dahi sizi tanımadı? Bunu neye bağlıyorsunuz?
Bagapş: Belarus'un tanımasını bekliyoruz. Tabii bütün ülkelerin de kendi iç problemleri var.
Soru: Bir süre önce Türkiye'yi ziyaretiniz iptal oldu. Sizde bir sıkıntı yarattı mı?
Bagapş: Tarihi unutmamak ama tarihe de saplanıp kalmamak gerekir. Biz geleceğe bakıyoruz. Rusya ile ilişkilerimizin iyi olması Abhaz halkının yararınadır. Biz dengeli politikaları geliştireceğiz. Türkiye ile de çok iyi olacak. Bana Rusya, Türkiye, AB veya ABD'den hangisinin politikasını destekliyorsunuz diye soruyorlar. Ben Abhazya'nın politikasının yanındayım. Bir gün Türkiye'de bizi tanıyacak. Zamana ihtiyacımız var. Bölgenin iki güçlü ülkesi Rusya ve Türkiye ile iyi ilişkimiz olacak. Bu bölgede birçok küçük devlet var. Bölgede Rusya ve Türkiye'nin ürettiği politikalar geçerlidir. Biz onlara bakarız. Tabii NATO üyeliği dolayısıyla Türkiye'nin bazı politikaları uygulamakta zorlukları olabilir. Ama sonunda Türkiye'de bizi tanıyacaktır. Bizim Türkiye'den tek beklentimiz Trabzon Sohum gemi seferlerini başlatmasıdır.