kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Alzheimer duyarlılığı artsın

AA / KÜLTÜR SANAT
29.09.2008
Pandora'nın Kutusu Toronto'da açılmıştı.
Ama içinden çıkanlar Kanadalılardan daha çok İspanyolları etkilemişe benziyor. Çünkü Yeşim Ustaoğlu'nun son filmi, Avrupa'nın sayılı festivalleri arasında gösterilen San Sebastian Film Festivali'nde en iyi film seçilerek Altın İstiridye'yi kazandı.
Bu kadar da değil, Jonathan Demme başkanlığındaki jüri, Tsilla Chelton'ı da en iyi kadın oyuncu ödülüne layık gördü.
Türkiye'de ilk defa Antalya Film Festivali'nde görücüye çıkacak olan Pandora'nın Kutusu, temelde modern hayatın insan ilişkilerine etkisini anlatıyor. Ustaoğlu'nun bir önceki filmi Bulutları Beklerken'de olduğu gibi Pandora'nın Kutusu'nda da yaşlı bir kadın filmin merkezinde. Fakat bu sefer kahramanımız alzheimer hastası. Onun hastalığının ortaya çıkması ve kaybolmasıyla kutu açılıyor. Üç çocuğu yaşlı annelerinin yaşadığı Karadeniz'deki kasabaya doğru yola çıkıyor. Yolculukla beraber kendi sorunları ve aralarındaki gerginlik de su yüzüne çıkmaya başlıyor.
Fransız aktris Tsilla Chelton, Derya Alabora, Övül Avkıran ve Onur Ünsal'ın rol aldığı film, festivalde 22 Eylül'de yapılan galasında büyük ilgi görmüş ve seyirciler tarafından dakikalarca alkışlanmıştı. Bu ödüle giden yolda küçük bir ipucuydu aslında. Yeşim Ustaoğlu da bu ilgiden sonra umutlanmış. İstanbul'a dönünce festivalden gelen 'bir ödül aldınız' şeklindeki telefon da Ustaoğlu'nun umutlanmakta ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Apar topar İspanya'ya dönen Ustaoğlu "Ne ödülü olduğunu bana İspanya'da söylediler. Elbetteki çok sevindim'' diyor.
Yarışmada çok kaliteli filmler olduğunu belirten yönetmen "Rekabet çok sert oldu. Bir ödül kazanacağımı umuyordum ama en büyük ödülü beklemiyordum'' diyor. Şimdiye kadar film hakkında olumlu eleştiriler aldığını belirten Ustaoğlu, Altın İstiridye'nin, film yeni maceralarının önünü açacağını düşünüyor.
Ustaoğlu Tsilla Chelton'la yollarının kesişmesini şöyle anlatıyor: "Rol, Tsilla'ya ulaşana kadar uzun bir süreç oldu. Yaşça ileri olan, Türkçe bilmemesine rağmen Türkçe konuştuğu sahneleri olan yabancı bir oyuncuyla çalışmak beni endişelendiriyordu ama Brüksel'deki ilk görüşmemizde aramızda karşılıklı bir elektiriklenme oldu.'' Aldığı ödülü, çok yakın arkadaşı olduğu için temmuz ayında vefat eden Fethi Naci'ye itaf eden Ustaoğlu filmin başarısının 'çok zor bir hastalık' diye vurguladığı alzheimer hastalığına, insanların ilgisini artırmasını umut ettiğini belirtti.
Haberin fotoğrafları