kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bayrampaşa voltada artık gülüyor

Erdoğan YAPIK - SABAH
29.09.2008
Kapatıldıktan sonra kapılarını halka açan Bayrampaşa Cezaevi, iftar çadırına ev sahipliği yaptı. Koğuşlar halkın ziyaretine açıldı, bahçesindeki lunaparkta ise çocuklar eğleniyor..
İstanbul Bayrampaşa'da 1967 yılında faaliyete girdikten 41 yıl sonra, 18 Temmuz'da Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından kapısına kilit vurulan Bayrampaşa Cezaevi şu sıralar bambaşka bir yüzle karşımıza çıkıyor. Bugüne kadar sadece tutuklu ve yakınlarının ziyaretine açık olan cezaevi, bu kez kapılarını halka açtı.

ÖLÜM ORUCU YOK
Bayrampaşa Belediyesi tarafından kültür merkezine dönüştürülecek olan, 120 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan cezaevinin bahçesinde, ramazan nedeniyle dev bir iftar çadırı kuruldu. Daha önce ölüm oruçlarıyla gündemden düşmeyen cezaevi, bu kez iftarda vatandaşlara hizmet veriyor.
İftar çadırının yanı sıra alışveriş standları, otağ çadırı, çay bahçeleri, eğlence ve dinlenme mekânları ile lunaparkın kurulduğu cezaevinde, ramazan coşkusu yaşatılıyor.
Bugüne kadar isyanlar, firarlar, çatışmalar, ölüm oruçları gibi birçok olaya tanıklık eden cezaevinde, şimdi lunaparkta oynayan çocukların sesleri hâkim.
Ancak Bayrampaşa Cezaevi'nde şu sıralar yaşanan en dikkat çekici olay, mahkûmlar koğuşunun ziyarete açılması oldu. Özellikle tecavüz suçlularının kaldığı koğuşu gezen vatandaşlar, duvarlarda yazan argo yazıları gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
Diğer koğuşlar, tuvaletler ve yemekhane ile avluyu gezen vatandaşlar, duvarda yazılı yazıları okumaktan kendini alamıyor.
Duvarda yazan, "Beni Bayrampaşa mahvetti", "kader kurbanı", "Dikkat et", "Sözün hareketin olur" gibi sözlerin yanı sıra, şiirler de vatandaşlarca dikkatlice okunuyor. Bin kişilik cezaevinde 5 bin kişinin kalması nedeniyle mahkûmların kalacak yer sorununu çek-yat tipi ranzalarla ve iki yatak arasına konan demir çubuklarla halletmeye çalışmaları da dikkat çekiyor. Tarihi bir olaya tanıklık ettiklerini ifade eden vatandaşlar, koğuş içinde, avluda ve kapalı görüş odasında fotoğraf çekerek bu anları ölümsüzleştiriyor.
Çocuklarını, hatta bebeklerini bile alıp gelen vatandaşların sayısının günlük yaklaşık 15 bin kişiyi bulduğu bildirildi.

BELEDİYEYE DEVREDİLDİ
120 bin metrekare alana sahip olan Bayrampaşa Cezaevi arazisinin asıl sahibi Adalet Bakanlığı'ydı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalet Bakanlığı'na, Çağlayan'da, üzerine Avrupa'nın en büyük adliyesi yapılan araziyi vererek, karşılığında cezaevi arazisini aldı. Cezaevinin 18 Temmuz'daki kapanış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu araziye, altında otoparkları olan, kültür, aktivite alanları bulunan, yeşil alan ağırlıklı bir kültür merkezi yapılacağını söylemişti.
Haberin fotoğrafları