kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Okumanın Tarihi eseriyle tanınan Arjantinli yazar Alberto Manguel’in, yeni kitabının ana teması kütüphaneler.

Kütüphanem, Eşsiz Cennetim

KAYA GENÇ
29.09.2008
Alberto Manguel'in yeni yayımlanan Geceleyin Kütüphane'si, kütüphaneler, kitaplar ve okurları dünyayı kurtaracak güçler olarak sunuyor..
Arjantinli yazar Alberto Manguel için 'bir kitap milliyetçisi' denilebilir. Geceleyin Kütüphane adlı son incelemesinde Manguel söze 30 bin kitap barındırdığı söylenen kendi kütüphanesinden başlıyor, tarihin farklı dönemlerinden farklı kütüphanelerin büründüğü farklı rolleri anlatıyor.
En başarılı kitabı Okumanın Tarihi'nde Manguel bir sürü şaşırtıcı bilgiyi (eskiden kütüphanelerde yüksek sesle kitap okunurmuş!) ansiklopedik bir genişlikle yanyana getiriyordu. Burada bir mekan, düzen, kimlik, yuva ve iktidar aracı olarak kütüphaneler ne anlama gelir, ona bakıyoruz.
"Kitaplardan uzak tutmaya çalıştığım tek işaret türü uğursuz satıcıların kitapların arka kapaklarına yapıştırdıkları fiyat etiketleridir; bu müsibet beyaz kabuklar cüzam yaraları bırakıp yılların tozunu ve tüyünü üzerlerine çekerek bende onları icat edenlerin zamk cehenneminde cezalandırılması isteğini uyandırırlar," gibi eğlenceli cümleler de var kitapta. 43 yaşındaki New Yorklu Patrice Moore'un dairesinde biriktirdiği kitap ve dergi yığınının altında kalarak 'komşuların kapının altından yükselen inlemeleri duymaları sonucunda' çağırdıkları itfaiyeciler tarafından elli torba dolusu yayının altında bulunması ise, her şeyi biriktirmeye çalışan kitap kurtlarına ders olacaktır, eminiz.
Peki Manguel'in ideal kütüphanesi? "Masaya vuran ışık havuzlarının çevresinin, dışarıda gece bastırmış duygusu verecek kadar loş olduğu, duvarların birbirine baktığı dikdörtgen bir mekân; her iki yanda kitapların bir kol boyu uzaklıkta olduğunu hissedeceğim, uzun, alçak tavanlı bir yer." Bu resimli kitap, bahsettiği kütüphanelerin fotoğraflarını ve çizimlerini bize gösteriyor. Sayfaları çevirmek çok eğlenceli; Manguel gibi okur da bir 'kitap milliyetçisi' olup olmamak sorunuyla yüzyüze geliyor. Çünkü Manguel kitapları ve okurları dünyayı kurtaracak kutsal, İsevi, yenilmez güçler olarak görüyor.
Tüm bu iyi niyet ve kitap hayranlığı içinde elbette bütün baskıcılıkların ve otoriterizmlerin de arkasında kitaplar ve hevesli okurlar olduğu gerçeği biraz karanlıkta kalıyor. Tıpkı kitapta geçen bütün özel isimlerin dipnotlarla açıklanmasının yer yer Manguel'in metnini karanlıkta bırakması gibi. Our Mutual Friends (Friend olacak), Cromwel (Cromwell), A Child's Garden of Versus (Verses) gibi bazı özel isimler yanlış yazılmış, bu güzel ve özenle hazırlanmış kitabın yeni baskısında düzeltilmelerini rica ederiz.

Geceleyin Kütüphane, Alberto Manguel, Çeviren: Dilek Şendil, YKY, 295 s., 16 YTL
Haberin fotoğrafları