kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kanserle savaşın ağır silahları

Esra TÜZÜN / SAĞLIK EDİTÖRÜ
29.09.2008
Kanserli hücreleri öldürüp sağlıklı hücrelere zarar vermeme ve rahatsız edici yan etkilere yol açmama gibi özellikleriyle "çığır açan" akıllı bomba Türkiye'de de sıklıkla kullanılıyor..
Kanserle savaşının her anında kendi gibi kanser hastalarına umut olan Kazım Kanat son yazısında da yine yol gösterdi ve "akıllı bomba" denen ilaçların kanseri yenmekte ne kadar etkili olduğunu söyledi.
Gerçekten "akıllı bombalar" şu anda kanserle savaştaki en etkili silahlar olarak kabul ediliyor ve "tedavide çığır açıcı" olarak görülüyor. Klinik araştırmalar bu ilaçların özellikle sıçrayan kanser türlerinin durdurulmasında etkisi olduğunu gösteriyor.
Doktorlarından Prof. Dr. Şükrü Dilege, Kazım Kanat üzerinde kemoterapi yerine bu ilaçların kullanıldığını ve hastalığın uzun süre önlendiğini söylüyor.

KANSERE TRUVA ATI
Kanserin klasik tedavi yöntemlerinden biri olan kemoterapi hücrelere zarar vererek kanseri iyileştirdiği için eleştiri alıyordu. Saç dökülmesi, mide bulantısı aslında kemoterapinin diğer hücrelere de zarar vermesinden kaynaklanıyordu.
Akıllı bombalar ise sağlıklı hücrelere zarar vermeyip, sadece kanserli hücreyle savaşıyor. Dr. Sualp Tansan, bombaların üç çeşit olduğunu söylüyor.
İlk çeşidi doğrudan tümörü hedef almak yerine kanser hücrelerinin damarlarını tıkıyor. Kanser hücresi yayılamıyor ve ölmeye başlıyor. Kalın bağırsak kanserinin tedavisinde yaygın kullanılan bu tür akıllı bombalar kemoterapi ile birlikte çok daha etkili oluyor.
Kanser akıllı bombaya karşı bir süre sonra direnç geliştirip tekrar büyüyebiliyor.
Ancak başka bombalar geliştiriliyor. Şu anda ABD'de 20-30 çeşit ilaç onay bekliyor.
İkinci grup akıllı bomba sağlıklı hücrelere hiç bir şey yapmadan, Truva atı gibi yerleştiği kanserli hücreleri öldürüyor. Özellikle sıçramış meme kanserlerinin tedavisinde bu bombalar çok etkili. Eskiden iki yıl ömür biçilen hastaların ömrünün bu akıllı bombalarla 15 yıl uzadığı kanıtlanmış. Dr. Sualp Tansan "Bu bombalar sayesinde benim de 7 yıldır yaşayan metastazlı (kanseri sıçramış) hastalarım var" diyor.
Üçüncü grup akıllı bombalar ise kanserli hücrelerin büyümesini engelliyor. Bazen bu bombalar iki yıl damarın içinde hiçbir şey yapmadan bekliyor, ancak tümör büyümeye başlayınca harekete geçiyor ve büyümeye hazırlanan kanserli hücreyi öldürüyor.
Haberin fotoğrafları