kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
%12 Haider sabah erken saatlerde oy kullandı.

Kâbus geri döndü

29.09.2008
Avusturya'da dün yapılan erken genel seçimlerde iki aşırı sağcı parti güç kazandı. Özgürlükçüler Partisi oyların yüzde 18'ini alırken, 8 yıl aradan sonra meclise yeniden giren Jörg Haider'in liderliğini yaptığı Avusturya'nın Geleceği İttifakı yüzde 12 oy aldı..
Avusturya, sosyalistler ve muhafazakârlar arasında kurulan hükümetin 18 ay sonra çökmesi üzerine dün seçime gitti. Açıklanan ilk sonuçlara göre Türkiye karşıtlığıyla tanınan Jörg Haider meclise geri döndü. İkinci Dünya Savaşından bu yana ırkçılıktan uzak olan Avusturya'da bu seçimlerde aşırı sağcı iki partinin çok fazla oy alması tüm dünya basınını şaşırttı.

BAŞBAKAN OLAMAMIŞTI
Sekiz yıl önceki genel seçimlerde Halk Partisi (ÖVP) ile koalisyon kuran ve başbakanlık koltuğuna oturması beklenen Haider, AB'den gördüğü sert tepki yüzünden parti başkanlığından istifa ederek siyasetten elini ayağını çekmişti. Ancak 2004'te siyasete Kaernten eyaletinin başkanı olarak dönüş yapan Haider "Avusturya Avusturyalılarındır" sloganıyla seçimlere girdi. Seçimlerde Jörg Haider'ın liderliğini yaptığı Avusturya'nın Geleceği İttifakı oyların yüzde 12'sini aldı. Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) oyların yüzde 29'unu alırken, eski koalisyon ortağı Halk Partisi ise oyların yüzde 25'ini aldı. Haider'ın "çırağı" Heinz Christian Strache'nın liderliğini yaptığı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) ise oyların yüzde 18'ini aldı.

TÜRK ADAY MECLİSTE
Beşinci sırada yer alan Yeşiller Parti'si oyların yüzde 10'unu aldı. Seçimlerde 70 bin Türk oy kullanırken Yeşiller Partisi'nin 3. sıradan aday gösterdiği Türk kökenli Alev Korun meclise girdi. Seçimi kazanan Sosyalistlerin bir daha eski koalisyonla iktidara gelmesi beklenmezken hükümetin hangi partiler tarafından kurulacağı merakla bekleniyor. Kesin sonuçların 6 Ekim'de açıklanması bekleniyor.