kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uzun yola çıkmadan önce uykunuzu alın

Giriş Saati : 21.09.2008 11:09
Güncelleme : 21.09.2008 17:42
Yeni Haber
Hükümetin Ramazan Bayramı tatilini 9 güne çıkarmasının ardından, uzmanlar, yola çıkacak vatandaşları uyardı.

Sürücülerin uykusuz yola çıkmamaları ve sık sık mola vererek dinlenmelerini tavsiye eden uzmanlar, uzun süre aç kalmaları durumunda dikkatlerinin daha çabuk dağılabildiğini, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabildiğine dikkat çekiyor.

Uzun yolculuklarda sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve gıda zehirlenmelerine maruz kalınmaması için güvenilir yerlerin tercih edilmesi ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesini tavsiye eden Op. Dr. Naci Çelik, uykusu bozulmuş veya yorgun sürücülerin, mola vermeden uzun süre araç kullananların ve gece, öğleden sonra veya uyuduğu saatlerde araç kullananların risk altında olduğunu söyledi.

Geç kalma endişesi içinde olan, az uyuyan ve gece araba kullanan gençler arasında da uykuyla ilişkili kazaların yaygın olduğuna dikkat çeken Dr. Çelik, kamyon sürücülerinin de aynı risk altında bulunduğunu ve tüm ağır kamyon kazalarının en az yüzde 30-40'ında sürücünün yorgunluğunun önemli bir etken olduğunu kaydetti. Uykusuzluktan kaynaklanan kazaların önlenmesinde alınması gereken önlemleri de sıralayan Dr. Çelik, şunları söyledi:

"Sürücü iyi bir gece uykusu almalı. Bireysel farklılık göstermekle birlikte, ortalama sekiz saatlik bir gece uykusu gerekli. Uzun yolculuklar bir arkadaşla beraber yapılabilir. Yolcular yorgunluk belirtilerini fark ederek ya da aracı sırayla kullanmak suretiyle sürücüye yardımcı olabilirler. Her 150-160 kilometrede veya iki saatte bir düzenli molalar verilmeli.

Alkol ve performansı azaltan ilaçlar kullanılmamalı. Radyonun yanı sıra pencerenin de açık tutularak sürücünün uyanık tutulması, mola vermek için güvenli bir yer bulunması, trafikten uzak, güvenli bir alana gidilerek sürücünün kısa bir süre uyumasının sağlanması, eğer gerekiyorsa kısa süreli uyanıklık için kahve veya başka kafeinli içecekler alınması gerekiyor.

Yolculuk sırasında beslenme konusunda şunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Karbonhidrattan zengin besinler gevşemeye neden olduğu için şeker yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminleri yönünden zengin taze meyve ve sebzeler tercih edilmeli. Uyanık kalmayı sağlayan et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz gibi gıdalar tüketilmeli. Kafein içeren içecekler adrenalinin serbest kalmasına vestres düzeyinin artmasına neden olduğu için molalarda çay, kahve ve kolalı içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu tercih edilmeli."

(CİHAN)