kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sağlıksız ve sahte kolonya tehlikesi

Giriş Saati : 21.09.2008 12:00
Güncelleme : 21.09.2008 17:42
Yeni Haber
Kaçak üretilen kolonyalarda, sağlık açısından oldukça riskli ''metil alkol'' kullanılabildiği bildirildi.

Kolonya üreticisi bir firma müdürü Hasan Baykan, limon ve tütün başta olmak üzere gül suyu, çemen, altın damla, iğde, menekşe, esinti gibi 100'e yakın farklı kokulu kolonya üretilebildiğini belirten Baykan, şunları kaydetti:

''Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala, sektör aldığı siparişlerini tamamladı. Her sektörde olduğu gibi kolonya sektöründe de 'merdiven altı' olarak tabir edilen kolonya üretimleri var. Bu kolonyalar hem ucuz malzemeden yapıldığı için kalitesiz hem de içinde kullanılan metil alkol nedeniyle son derece sağlıksız. Kolonyada, etil alkol kullanılır. Ancak 'merdiven altı' olarak üretilen kolonyaların büyük bölümünde etil alkol yerine, ucuz olduğu için boya sanayinde kullanılan ve insan sağlığı için zararlı olan metil alkol kullanılabiliyor. Metil alkol göz ile temas ettiğinde kör edebilir.''

Baykan, vatandaşların kalitesiz ve sağlıksız kolonyaları çok basit gözlemlerle ayırt edebileceğini, metil alkol ile üretilen kolonyaların, ele sürüldüğünde boya sanayinde kullanılan tiner, ilaç benzeri acı ve keskin bir koku yaymasından anlaşılabileceğini söyledi.

SAHTE KOLONYAYI AYIRT ETMEK İÇİN ÖNERİLER

Bazı ''merdiven altı'' üreticilerin ise metil alkol kullanmadığını, buna karşın kolonyaya olması gerekenden fazla su katıp, kalitesiz ürünler imal ettiğini aktaran Hasan Baykan, şöyle devam etti:

''Bu tür kolonyaları ayırt etmek için laboratuvarda test etmeye gerek yok. Bu kolonyalar, döküldüğünde elde köpük oluşur. Bu köpüğün nedeni içindeki su miktarının gerekenden fazla olmasıdır. Ayrıca bu kolonyalar akışkan ve berrak değildir. Elde hemen kurumaz. Ama gerçek bir kolonya, berrak, ve akıcıdır. Ele döküldüğünde hemen kurur. Bazı üreticiler de kolonyaya 'albeni' katmak için renklendirici boya katarlar. Bu kolonyalar da aşırı canlı ve renkli görünümünden rahatça anlaşılabilir.''

Baykan, misafirlerinin sağlığına zarar gelmesini istemeyen vatandaşların, kolonya alırken markaya önem vermesi gerektiğini ifade etti.

(AA)