kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irkçılığa karşı 5 bin kişilik yanıt

20.09.2008
Köln kentinde yapılması planlanan camiyi, ülkenin Türkleşmesini ve İslamlaşmasını protesto etmek için düzenlenen kongre, ırkçılık karşıtları ve sağcılar arasında çatışmaya döndü. Polis Yürüyüş iptal etme kararı aldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Irkçılığa karşı 5 bin kişilik yanıt
Dün, tüm Avrupa'nın gözü Almanya'nın Köln kentinde yapılması planlanan İslam karşıtı yürüyüşe çevrildi. Ancak "Pro Köln" siyasi platformunun düzenlediği yürüyüş aşırı sağcılar ve solcular arasında çıkan olaylar yüzünden polis tarafından iptal edildi.
"İslam Karşıtı Kongre"ye ve Heumarkt meydanından başlayacak yürüyüşe katılmak için davet edilen bin 500 aşırı sağcıdan sadece 50'si şehre girebildi.
Oysa yürüyüşü Almanya'da faşizmin ve ırkçılığın yükselişe geçmesinin bir sembolü olarak gören aşırı solcu 40 bin kişi şehre girdi.

SAĞCILAR POLİSE SIĞINDI
Sayıları az olmasına rağmen sağcıların agresif tavrı yüzünden iki grup arasında cuma gününden itibaren çatışmalar başladı. Kongrenin ikinci gününde ise sabah erken saatlerde Heumarkt meydanında buluşmaya çalışan aşırı sağcılar, solcuların barikat engeline takıldı. 40 bin kongre karşıtı solcu grup yere oturarak aşırı sağcıların meydana geçmesine engel olmaya çalıştı. Barikatı geçmeye çalışan sağcılar solcuların saldırısına uğradı. Ağır darbeler alan sağcılar polise sığındı. Polisin araya girmesiyle durdurulan arbedede, olayların büyümemesi için sağcı grubun planladığı yürüyüşü iptal etme kararı aldı.

"BU BİR ZAFERDİR"
Irkçı kongre henüz başlamadan biterken Alman siyasiler de ülkenin aşırı ırkçılara karşı zafer kazandığı açıklamaları yaptı. Protestoların iptal edilmesi üzerine Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma "Bu bizim için bir zaferdir. Bu şehrin demokrasinin zaferidir. Yapmaya çalıştıkları şeyle rezil oldular. Hiçbir aşırı sağcı siyasetçi gelmedi" diye konuştu. Arka arkaya birçok farklı siyasi yetkili de Almanya'da bundan sonra aşırı sağa geçiş olmadığını, ırkçılığın kabul edilemeyeceğini söyledi.
Haberin fotoğrafları