kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
15 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

1 ölü, 4 kayıp

Giriş Saati : 15.09.2008 10:17
Güncelleme : 15.09.2008 21:39
Yeni Haber
Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Bandırma'da batan Ro-Ro gemisinden 27 mürettebat, 63 şoför ve 11 muavinin kurtarıldığını, olayda 4 kişinin kayıp olduğunu, 1 kişinin vefat ettiğini bildirdi.

Geminin batmasının ardından yürütülen çalışmaları yerinde izleyen Hatipoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, olaydan sonra çok sayıda ekibin arama-kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Hatipoğlu, bir soru üzerine, ''Hayat N'' adlı geminin Bandırma'ya doğru dönüş yapmak istediğinin düşünüldüğüne değinerek, ''Çünkü yüzü Bandırma'ya dönük durumdaydı. Geri dönüş yaptığı ve sağa doğru yatmış vaziyette. 20 metre denizin altında'' diye konuştu.

''Gemide fazla yük var mıydı'' yönündeki soruya, ''Bu, araştırma sonucu ortaya çıkacak'' yanıtını veren Hatipoğlu, kazanın nasıl olduğuna dair soruyu ise ''Gece deniz şartları olumsuzdu. Basın mensuplarıyla beraber gittik, hakikaten kısa sürede dönmek zorunda kaldık. 'Yük kayması' deniyor, denizdeki dalga dolayısıyla. Araştırmalar sonucu ortaya çıkacak'' diye yanıtladı.

Mayın Filo Komutanlığı'na bağlı dalgıçların araştırmalarını sürdürdüğünü anlatan Hatipoğlu, ''Geminin kafeterya bölümünde herhangi bir vatandaşımıza rastlanmadı. Kamaralar kısmında ve kamyonların olduğu bölümde çalışmalar devam ediyor'' dedi.

Vali Hatipoğlu, olayın ardından geminin kaptanıyla birlikte 3 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.Denizcilik Müsteşarlığında, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batan Ro-Ro gemisiyle ilgili oluşturulan kriz merkezinden sabah saatlerinde yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, olayda 1 kişinin öldüğü, 89 kişinin kurtarıldığı, şoförlerden 5 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

SOLGUN: KAYIPLARIN GEMİDE OLMA İHTİMALİ YÜKSEK

Denizcilik Müsteşarlığı Müşteşar Yardımcısı Mehmet Solgun, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batan Hayat-N gemisiyle ilgili, ''Eğer gemiye acentadan bilet almadan ve kendi imkanlarıyla binmiş olan kişilerin olmadığını varsayarsak, şu an kayıp kişi sayısı 4'tür. Bunlara ulaşılamama durumu, bunların gemide olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir'' dedi.

Solgun, Denizcilik Müsteşarlığının ''Kriz Merkezi''ne dönüştürülen Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nde kazaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Gemiden tehlike sinyalinin dün saat 23.32'de alındığını, bunun üzerine yeri tespit edilerek hemen harekete geçildiğini belirten Solgun, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Bandırma Limanı'nda görev yapan römorkörler ile limandaki teknelerin acil sevk edildiğini söyledi.

Geminin İstanbul'un Ambarlı Limanı'na hareket ettikten sonra Bandırma Limanı mendireğinin 1 mil açığında aniden battığını ifade eden Solgun, gemide 6'sı dorse olmak üzere 73 kamyon, 2 otomobil, 67 şoför ve 27 mürettebatın bulunduğunu kaydetti.

Kaza yerine ilk giden TCDD Liman İşletmelerine ait 2 römorkörün 66 kişiyi gemiden kurtardığını, 1 kişinin ise vefat etmiş olarak bulunduğunu kaydeden Solgun, kurtarılanların 34'ünün şu an hastanelerde tedavi gördüğünü, 1 yaralının durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Solgun, gemideki 27 mürettebatın da sağ kurtarıldığını belirterek, şöyle devam etti:

''Marmara-N gemisi ile saat 04.43'te yapılan görüşmede, 23.35'de geminin önce iskele tarafına meylettiği, bunun üzerine geminin 2. kaptanının römorkör talep ettiği, 23.45 itibariyle de geminin tam olarak battığı, batmadan önce römorkörlerin gemiye yanaşarak bahse konu mürettebat ve personelden toplam 66 kişiyi üzerine aldığı, 1 kişiyi sağ, 1 kişiyi ölü olarak denizden aldığı bilgisi öğrenilmiştir.

Gemideki 61 şoföre firmalar aracılığıyla ulaşılmış, bunların hepsinin sağ olduğu bizzat kendileriyle kriz merkezimiz tarafından yapılan görüşme sonucu teyit edilmiştir. Bunlardan 1 kişi vefat etmiştir. Ancak 4 kişiye henüz ulaşılamamıştır. Eğer gemiye acentadan bilet almadan ve kendi imkanlarıyla binmiş kişilerin olmadığını varsayarsak, şu an kayıp kişi sayısı 4'tür. Bunlara ulaşılamama durumu, bunların gemide olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir, kesin olmamakla birlikte.

Şu ana kadar toplam 89 kişi, gemi mürettebatı ve şoförlerle birlikte sağ, bir kısmı yaralı kurtarılmıştır. Şu an Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti botları, fırkateynleri ve kurtarma araç gereçleriyle arama-kurtarma işlemleri devam etmektedir. Şu an yoğunlaştığımız konu, batan geminin içerisindeki bulunma ihtimali olan şoförlere ulaşma noktasındadır.''

KURTARMA PLANI

Bölgede deniz kirliliğiyle ilgili çalışmaların da yapıldığını, 48 balık adamın geminin çevresinde keşif gezilerini tamamladığını anlatan Solgun, şu an sahilde kurtarma planı hazırladıklarını bildirdi. Solgun, ''Plan doğrultusunda kendilerine kayıp şoförlerin bulunduğu veya bulunma ihtimali olan araçların plakaları verilmiştir. Öncelikle geminin içindeki bu plakalı araçlara ulaşmaya çalışacaklardır'' dedi.

Solgun, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı botlar, dalış timleri, arama kurtarma helikopterleri, gemiler ve römorkörlerle çalışmaların devam ettiğini belirtti.

SORULAR

Solgun, bir soru üzerine, tüm şoförlerin cep ve ev telefonlarına firmalar aracılığıyla ulaştıklarını ve geceden bu yana herkesi arayarak tek tek teyit etmeye çalıştıklarını bildirdi.

Gemiye bilet almadan binilmesi olasılığıyla ilgili soruya Solgun, ''Bilet almadan gemiye binen insanların olmamasını umuyoruz'' yanıtını verdi.
Mehmet Solgun, geminin fazla yüklü olduğu iddialarına yönelik, geminin kapasitesinin uluslararası kuruluşlarla kontrol edilip, raporlarla belirlenmiş olduğuna dikkati çekerek, ''Mevcut rakamlara göre kapasitenin altında bir yükleme var gemide, o konuda bir sorun yok. Mevcut kapasitesinin üzerinde bir yüklemeyle yüklenmiş değil'' dedi.

Kazanın nedeninin Deniz Kazaları İnceleme Komisyonu'nca, canlı arama-kurtarma faaliyeti bittikten sonra araştırılacağını belirten Solgun, kaza yerinde Deniz Ulaştırması Genel Müdürünün, komisyonun çalışmalarına ışık tutacak bilgi ve belgeleri topladığını bildirdi.

Solgun, kaptanın sorgusunun kolluk kuvvetlerince yapıldığını, personel ve yolcuların iddialarının komisyona sunulduğunu, geminin de anonim şirket olduğunu ifade etti.

Kriz Merkezi'nden verilen bilgi notunda Necati Kalın, Şevki Gönüllü, Murat Karaca ve Yahya Özoğlu'nun kayıp olduğu belirtildi. Gemiye 1 şoförün ise biletsiz girdiği kaydedildi.

KİMLİKLER TESPİT EDİLDİ

Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batan Ro-Ro gemisinden ölü çıkarılan bir kişi ile yaralılardan bazılarının kimlikleri belirlendi.

Kapıdağ Devlet Hastanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, gemiden ölü çıkarılan kişinin Özer Erdoğan (42) olduğu belirlendi.

Bu arada, yaralılardan 18'inin Güven Karahan Devlet Hastanesinde, 10'unun ise Kapıdağ Devlet Hastanesine kaldırıldığı bildirildi. Kapıdağ Devlet Hastanesindeki yaralıların isimleri şöyle:
''Ufuk Bitiş, Mehmet Ali Çakıroğlu, Abdurrahman Ayday, Ahmet Ayday, Zeki Ayday, Necdet Çevik, Hüseyin Arıkan, Erkan Damar, Bülent Bingöllü ve Muammer Eroğlu.''

Güven Karahan Devlet Hastanesindeki yaralıların kimlik tespit çalışmaları sürüyor.

ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Bandırma'da batan Ro-Ro gemisindeki kaybolan yolcuları arama faaliyetinin dün saat 23.59'dan itibaren 1 firkateyn, 1 mayın avlama gemisi, 4 sahil güvenlik botu, 2 helikopter ve 21 dalgıcın katılımıyla sürdüğünü bildirdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
''Bandırma açıklarında 14 Eylül 2008 tarihinde saat 23.34 sularında batan HAYAT-N isimli RO-RO gemisinde kaybolan yolcuların aranması faaliyetlerine saat 23.59'dan itibaren 1 firkateyn, 1 mayın avlama gemisi, 4 sahil güvenlik botu, 2 helikopter ve 21 dalgıç ile başlanmıştır.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarınca arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir.''

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER DE ÇALIŞMALARA KATILIYOR

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan Poyraz, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre batan Ro-Ro gemisinde arama kurtarma çalışmalarına, gece görüşü özelliğine sahip 2 helikopterin de katıldığını bildirdi.

Poyraz, yaptığı açıklamada, prosedür gereğince arama kurtarma çalışmalarının 72 saat süreceğini ifade etti. Yolcu sayısının tespit edilmeye çalışıldığını belirten Poyraz, geminin sahibi şirketle temas halinde olduklarını kaydetti.

Poyraz, gece görüşü özelliğine sahip 2 helikopterin arama kurtarma çalışmalarına katıldığını bildirdi.

İDO SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ


İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO), bugün yapılması gereken İstanbul Yenikapı-Bandırma arasındaki hızlı feribot seferlerini iptal etti.

İDO'dan alınan bilgiye göre, Yenikapı-Bandırma 07.00 ve Bandırma-Yenikapı 21.30 feribot seferleri ile Bandırma-Yenikapı arasındaki 07.30 deniz otobüsü seferi iptal edildi.

(AJANSLAR)