kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
15 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Mahir İpek - İpek Erdem

Yüzbaşı Ahmet Ekrem Atatürk'ün öğretmeniydi

MUSTAFA KIZIL / MAGAZİN
14.09.2008
'Elveda Rumeli' dizisinde Yüzbaşı Ahmet Ekrem karakterini canlandıran başarılı oyuncu Mahir İpek: Ahmet Ekrem geçmişte yaşamış bir karakter... Gerçekten de Manastır Askeri İdadisi'nde Mustafa Kemal'in öğretmenliğini yapmış..
Elveda Rumeli'de canlandırdığı Yüzbaşı Ahmet Ekrem karakteriyle herkesin beğenisini kazanan Mahir İpek, dizinin uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek bir proje olduğunu söylüyor. Canlandırdığı Osmanlı Subayı'nın geçmişte gerçekten yaşadığını belirten başarılı oyuncu "Yüzbaşı Ahmet Ekrem dönemin ittihatçı askerlerindendi. Gerçekten de Manastır Askeri İdadisi'nde Atatürk'ün öğretmenliğini yaptı" diyor.

* Yeni sezon başladı. Heyecan var mı?
Aslında böyle iki ay ara verince heyecandan çok bende mesleki açıdan bir özlem oluşuyor. Hele hele böylesine ses getirip bu kadar büyük kitlelere ulaşabiliyorsak, çok güzel bir heyecan ve şevk oluşuyor içimde. Aslında hepimiz geçen senekinden daha heyecanlıyız. Yaptığımız işin geçen yıl etkilerinin ne olduğunu görünce bu sene daha farklı bir heyecanla geldik. İşi aynı seviyede devam ettirip aynı başarıyı yakalamak için daha sıkı çalışmamız gerekiyor. Seyirciyi o anlamda hayal kırıklığına uğratmamak lazım.

ÇOK ÖZEL BİR PROJE
* Elveda Rumeli'nin diğer projelerden farkı ne sizin için?
Bu projenin Türkiye'de çok önemli bir rolü var. Bu dizi bir şeyleri hatırlattı. Aslında çok fazla hafızası olan bir toplum değiliz. Bu dizi sayesinde Balkan göçmenleri, yıllar önce bu topraklardan geldiklerini anımsadılar. Daha dün bir çift sarılıp öptü beni. Elli yıl önce Türkiye'ye gelmişler ve bu dizi onları elli yıl önce ayrıldıkları bu topraklara getirmiş. Yaşadıkları, doğdukları eve gitmişler. Hayatım boyunca 'Elveda Rumeli'nin özel bir yeri olacak. Burada sadece dizi çekmiyoruz, bir şeyler hatırlatıyoruz. Bu yüzden Tarkan Karlıdağ'a ve Serdar Akar'a çok teşekkür ediyorum.

AŞK HER DÖNEMDE AYNI
* Elveda Rumeli sizin ilk dönem işiniz miydi? Bir hazırlık dönemi geçirdiniz mi?
Evet, ilk dönem işim. Çağan Irmak ile 'Ulak' filminde çalıştım. Ama belirsiz zaman, belirsiz dönemi anlattığı için o farklı bir çalışmaydı. Canlandırdığım Yüzbaşı Ahmet Ekrem yaşamış bir karakter. Gerçekten de Manastır Askeri İdadisi'nde Atatürk'ün öğretmeniymiş. İşin kurmaca tarafında Vahide'ye aşık olarak yazıldı. Manastır Askeri İdadisi de çok önemli bir yer. Ülkenin kaderini değiştiren, Osmanlı İmparatorluğu'ndan sonra cumhuriyeti kuran takım buradan geçiyor. Biraz işin o tarafına baktım açıkçası.

* Dönem dizisinde oynamak nasıl bir şey?
Açıkçası günümüzde geçen dramatik yapıyla arasında çok fark yok. Döneme uygun, günümüzde kullanılan tavırları kullanamıyorsunuz. Ama sonuçta duygular değişmiyor. 1800'lü yıllarda da, 1200'lü yıllarda da aşk aynı aşk. Sadece duruşunuzla, jest ve mimiklerde döneme dair tutarlılık yaşamaya çalışıyorsunuz. Ama elbette ki o dönemle ilgili bilgi sahibi olmanız gerekli...